Védőnő válaszol

Védőnő válaszol rovatunk szünetel!

Kérdés a Védőnőhöz

TISZTELT VÉDŐNŐ! A kislányom két hónapos, szoptatom. Az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy széklete csak 4 naponta van (akkor nagy mennyiségben). Kipróbáltam már a Laevolac szirupot, a gyümölcslét. De mindezek ellenére sem rendszeres a széklete. Az elhúzódó széklet miatt nyűgös, nem eszik megfelelő mennyiségű tejet, de szépen gyarapodik. Mi lehet az oka? Hogyan és mivel tudnám rendszeresíteni a székletét? Kérem segítsen.


Védőnő válaszol

Anyatejes babánál a 4-5 naponta történő székletürítés is normális. A gyümölcslé adása ebben a korban még korai. A Laevolac szirup csak székrekedés esetén javasolt.

Kérdés a Védőnőhöz

Etetési kérdésem lenne Önhöz!
A kislányom 4 hónapos és már nem kéri a cicimet sem a lefejt tejet! Bár már nem túl sok a tejem és időközben megjött a menzeszem is, de még tudok neki adni tejet! Tízóraira és uzsonnára már gyümölcsöt és tejpépet kap, amit nagyon szeret és a kiskanállal is szeret enni! Reggelinél inkább nem eszik, ha szoptatom vagy lefejt tejet adok neki csak a minimálisat! Mit tegyek? Adjak neki főétkezésnél is mást? Tápszert nem szeretnék adni neki! (Az emésztése nagyon jó és nem is hasfájós.) Kérem válaszoljon, amint tud, mert nagyon fogy a tejem, ha nem szopizik! Köszönöm!


Védőnő válaszol

Ha kevés az anyatej, mindenképpen tápszeres pótlás javasolt. A megfelelő tápszer kiválasztását beszélje meg gyermekorvosával.

Kérdés a Védőnőhöz

Kedves Védőnő, kisfiam 3 és fél hetes. 5-6 napos kora óta szenved a bélgázoktól. Ez főleg abban nyilvánult eddig meg, hogy sokat puzik, s közben nyög, kiáltozik, szenved, van hogy 30-40 percen keresztül is, álmában is, de főleg, ha a szopcsi után 2-3 órával felébred, azaz újra éhes. A szoptatás ilyenkor megnyugtatja, bar van hogy közben is leáll kicsit "szenvedni". Mostanában viszont mar 2x egy nap 40-50 perccel a szoptatás után is felébred, ilyenkor viszont hangos sírással, felhúzogatja a lábait, néha megnyugszik, majd újra jön egy görcs, s újra sír. Ha rátesszük a kezünk a hasára, kicsit masszírozzuk, az valamit enyhít, de nem sokat. Ezek után mar visszaaludni se tud, max. újabb szopcsival. Éjjelente amúgy is sűrűbben (néha 2 óráként) ébred, s enni kér. Kérdésem, ha sűrűn szoptatom (tehát néha 2 óránként, vagy ritkán, de volt már másfél is), akkor nem fokozom még a hasfájását??? Illetve mit javasol ilyenkor a megnyugtatásara szoptatás helyett? Főkeppen éjjelente, egyébkent igény szerint szopik, sokat, 20 nap alatt 1 kg-ot gyarapodott a súlya, köszönöm válaszát. PJ.


Védőnő válaszol

A tünetek alapján egyértelmű, hogy a panaszokat hasfájás okozza. Erre a következő javaslataink vannak:

 • az anyai táplálkozásra való odafigyelés,
 • a túl gyakori szoptatás kerülése,
 • büfiztetés (szopás közben is),
 • masszírozás, szoptatás előtt természetes alapanyagból készült görcsoldók alkalmazása (pl. Infacol, Espumisan).

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő!

2,5 hónapos a kisfiunk. Nem teljesen tudtuk még "megfogni" a problémát...
A kisfiunknak sokat fájt a hasa. Szerintem ez kb. 1 hete el is múlt. Amíg szenvedett a hasfájástól, addig nagyon sokat volt kézben, ringattuk..., próbáltunk minden pózt számára, hogy jobb legyen. Most, hogy nem fáj a hasa, szopizás és büfiztetés után játszani szoktam vele max. 30 percet. Ezután látszik, hogy elálmosodik. Ha az ágyába teszem, vagy ha vízszintesbe teszem, akkor rögtön sír. Ilyenkor csak úgy tud elaludni, ha a férjem vagy én a mellemre teszem. Így 5 percen belül alszik. Viszont nem tehetjük le sem, alvás közben, mert 5 percen belül felkel, hogy nem rajtunk alszik, és kezdődik a fájdalmas olykor már visítás.
Számomra ez a visítás pont olyan, mint amikor azt jelzi, hogy éhes, de evés után fél vagy 1,5 órával nem lehet még éhes.
Próbáltuk azt is, hogy szopizás után kicsi büfiztetés, és utána lefektetjük aludni. Így most aludt össz. egy órát. Felkelt, játszottunk vele, de 10 perc után nagyon ásítozott. Az ágyába téve viszont ismét jött a visítás...
Szerintem két probléma is van, amire nem tudunk megoldást: 1. A kisfiunk magától nem tud elaludni, csak ringatással. Erről hogyan tudnánk leszoktatni??? Igazából azt sem tudjuk, hogy egy ilyen idős babának mennyit kellene aludnia? Minden szopizás között??? Ha igen, akkor mit tegyünk? Ha nem, akkor mit kellene tennünk két szoptatás között???

2. Ha nem eszik, nem alszik, de nem tudjuk lekötni, akkor mit csináljunk? Vagyis hogyan tudnánk rávezetni a kisfiunkat, hogy tanuljon meg "ellenni magában"???
Gyakorlatilag 5 percre nem birom letenni úgy, hogy nem sírjon! Így olyankor eszek, amikor a férjem hazaér a munkából.
Hagynunk kellene, hogy sírjon???? Meddig kellene hagyni??? Van valami módszer arra, hogy el tudjon lenni valamennyi ideig egyedül?

Egyébként az esti 8-9 közötti szoptatás után a kisfiunk reggel 4 és 5 között szokott ébredni. Néha kicsit nyugtalan éjszaka az alvása, de az éjszaka nagy részét átalussza és az esti lefektetésnél eddig magától elaludtp.

Várom javaslatait!


Védőnő válaszol

Egy két hónapos gyerek átlagos alvásigénye 15 óra, de ez gyerekenként változó. Ha két étkezés között ébren van, az nem gond.
Színes, zenélő, forgó játékokat ajánlunk a babának. Egy kicsit nyugodtan hagyhatjuk sírni, ha nagyon sír nyugtassuk meg.
Ringatás helyett próbálja meg a kiságyban megsimogatni, beszélni hozzá.

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő! A kislányom 16 hónapos, és szinte mindig hajnal 4 és 5 között kel. Nem tudom erről, hogy tudnám leszoktatni, hogy tovább aludjon? Este 8-kor a tápszer után elalszik, de reggel nem akar visszaaludni, csak 7-kor a reggeli tápszer után. Adjam a reggelit oda neki 4-kor, de akkor kifogja bírni úgyanúgy az ebédig, hogy csak tízórait kap? Napközben sem alszik 3-szor félóránál többet. Mit tud ajánlani?


Védőnő válaszol

Este a kisded már ne csak tápszert kapjon, hanem kapjon mellé szilárd ételt is, hogy jóllakjon. A tápszer már ilyen korú gyermeknek kevés.

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő! Kisfiam (11,5 hónapos) néhány körmén fehér folt található (10 köröm - kb. 3, 4 folt.) Ez mit jelent? Valamilyen vitamin hiányzik a szervezetéből? Köszönöm válaszát.


Védőnő válaszol

A leírt tünet hátterében vitaminhiány is állhat, de mindenképpen mutassa meg gyermekét gyermekorvosának.

Kérdés a Védőnőhöz

Kislányom 4 hónapos elmúlt és éjszaka még mindig fel kell egyszer enni, vagy van hogy 2x is. Kb 2 -3-és 6 körül. Nem kéne neki már átaludnia az éjszakát?? Már sok mindennel próbálkoztunk néhány sikeres éjszakánk már volt, de azóta semmi. Fél 8-kor fürdetem aztán 8 körül eszik 11-ig fent van előtte még kap egy cicit, aztán elalszik de 2-3 körül megébred és csak akkor alszik vissza ha kap enni. Már a fűtést is lejjebb vettük, a cumit mindig kiköpi, inni este nem iszik cumis üvegből már nem tud inni. Egyébként nagyon jó baba napközbe is sokat alszik 3-4 órákat délelőtt 1 órát délután többet. Szépen gyarapszik 63 cm és 7100 gramm. Születése óta 3-4 alkalommal aludta át az éjszakát? Most miért nem?? Mit tegyek??? Vagy várjak még.


Védőnő válaszol

A gyerekek többsége ilyenkorra már átalussza az éjszakát, legalábbis összefüggően már 6 órát alszik. Ha éjszaka felébred, szoptassa meg, de ez a lehető legkisebb zajjal, fénnyel, mozgatással járjon.

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő! A kislányom 3 hónaposan forgolódott mindkét irányba, 5 hónaposan négykézlábra állt, 3 hétre rá mászott, most 6 hónapos és 2 hetes és felállt. Ez normális? A védőnőm azt mondta, hogy ne fogjam vissza. Az első kislányom is nagyon mozgékony volt de nem ennyire. Lehet ez genetika? Apuka 8 hónaposan járt. Válaszát előre is köszönöm.


Védőnő válaszol

Ez a gyors mozgásfejlődés normális. Lehet örökletes. Nyugodtan hallgasson a védőnőjére, és alakítsanak ki biztonságos körülményeket a lakásban.

Kérdés a Védőnőhöz

Kedves Védőnő!
2 hónapos kislányom nappal egy tünemény, de este pontban 9 és 11 óra között "belébújik a kisördög" Torkaszakadtából ordít képtelenség vele "kommunikálni". A PELUSA SZÁRAZ, NEM ÉHES Sokan mondják: "biztos fáj a hasa" Na de csak ebben az időpontban. Sétálás, ringatás, büfiztetés, cumi, és egyéb nappal jól bevált módszerek hasztalanok. Tanácstalan vagyok! Köszönöm válaszát.


Védőnő válaszol

Az elmondottak alapján valóban hasfájós lehet a baba. Remélem, azóta ez a problémájuk már megszűnt, ugyanis többnyire három hónapos korig tart, és jellemző a délutáni és az esti időpont is. A késői válaszom miatt egyéb tanácsot már nem tartok szükségesnek.

Kérdés a Védőnőhöz

Van egy öt hónapos kislányom és a hüvely bemenete nem vált szét, hanem egy vékony hártya van rajta. Mutattam a gyermekorvosnak, aki azt mondta, ilyennek kell lennie, de én azt olvastam, hogy előfordul az ilyen és meg kell mutatni az orvosnak, de azt nem írták hogy mi a teendő vele. Ha esetleg tud erről valamit, kérem írja meg. Köszönöm!


Védőnő válaszol

Ha a kislány hüvelybemenetét a gyermekorvos látta, akkor bízzon benne, hogy rendben van. Nekem is látnom kellene ahhoz, hogy meg tudjam állapítani az esetleges rendellenességet.

Kérdés a Védőnőhöz

Kedves Védőnő!
Első gyermekes, tapasztalatlan anyuka vagyok. Kisfiam 10 hónapos. Szeretném megkérdezni, hogy milyen fűszereket használhatok már a főzésnél, mert ezekről sehol nem olvastam. Szeretném még tudni, hogy tésztát mikortól adhatok a babának, valamint igazi rántásos és tejfölös-habarásos főzeléket? Ebédre eddig csak zöldségpüréket evett, mogyorónyi vajjal és 2 kávéskanálnyi husival vagy sajttal. Még csak 2 foga bújt ki, ezért darabos ételekkel nem próbálkozhatunk, mindent pépesítünk. A főzelékekhez adható olívaolaj is, és ha igen a kb. 200 grammnyi zöldéghez mennyi? Sót mikortól használhatunk? Válaszát előre is köszönöm!


Védőnő válaszol

Kedves Anyuka, a következő fűszereket használhatja: kömény, babérlevél, bazsalikom, borsikafű, majoranna, fahéj, szekfűszeg. Sót is használhat, természetesen mértékkel. Tésztát 10 hónapos kortól kóstolgathat, de rendesen, nagyobb mennyiségben csak egyéves kortól. A rántásos, habarásos főzelékek is egyéves kortól adhatók. Főzze úgy a családnak, hogy az ne legyen túl lisztes. Olíva olaj adható két teáskanál 200 gr- nyi főzelékhez. Ahogyan most kapja, az úgy nagyon jó. Ha szereti a fia, megtarthatja ezt egyéves koron túl is. Darabosat eleinte ne a pépbe keverjen, hanem külön falatkák formájában adjon neki (pl. kenyér, puha zöldség, banán). Ehhez nem feltétel, hogy már rágófogai legyenek.

Kérdés a Védőnőhöz

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a kislányom, aki februárban tölti a 3. évét és persze menne is óvodába, nyár óta szobatiszta.
De mindig én figyelmeztetem, hogy menjen el pisilni és így minden rendben is van, de ha nem velem van és más elfelejti figyelmeztetni akkor mindig bepisil egy kicsit a bugyiba, persze akkor szól hogy pisi lesz, de akkor már késő!
Szóval nem szól, hogy pisi lesz, ha én se figyelmeztetem rá, akkor mindig bepisil! A nagydologgal nincs gond, azt ügyesen végzi, arra mindig szól csak a pisire nem!! Nem tudom, hogy vezessem rá hogy a pisinél is időben szóljon és persze az oviba se ő lesz az egyetlen gyerkőc, hogy mindig figyelmeztessék, illetve kivigyék pisilni! Mit tegyek, hogy tanuljuk meg hogy szóljon? Nagyon várom válaszát.


Védőnő válaszol

 1. A kisgyermekek 2 és 5 éves kor között válnak éretté a szobatisztaságra. Tehát normális, hogy még nem teljesen szobatiszta.
 2. A húgyhólyag kapacitása még kisebb, ezért többször kell pisilnie.
 3. Más dolog jobban érdekli nyilván (pl. játék).
 4. Meg is szokta, hogy anya mindig szól, ez az ő ügye.
 5. Februárig lehet, hogy spontán megérik rá minden nevelési ügyeskedés nélkül is.
 6. Az óvodában nem olyan rendkívüli, hogy egy kiscsoportos bepisil. Két váltóruhát tegyen be neki. A többi gyerek jó példája ill. az, hogy ez az oviban nem hangsúlyozott probléma, meghozza majd a sikert. Legyen türelmes.
Ha az óvodába adás nem sürgős, még várhat is vele. Sok kisgyerek nem érett még az óvodára 3 éves korban (ezt nem csak a bepisilésre értem). Ez már azonban egy másik téma.

Kérdés a Védőnőhöz

13 hetes kismama vagyok. Barátainktól wellness hétvégét kaptunk ajándékba, de forró fürdőbe ilyenkor már nem mehetek.
Érdeklődnék, hogy körülbelül hány fokos víz az, ami a kismamák számára már nem ajánlott, és hogy ilyenkor szükség van-e nagyobb odafigyelésre a fertőzésekkel szemben? Ha igen, hogyan tudnék védekezni?


Védőnő válaszol

Vízforgatós rendszerű úszómedencébe bemehet, mely 35-36 foknál nem melegebb. Ha az Ön várandóssága eddig teljesen problémamentes, nyugodtan úszkálhat benne.
Ha gyógyvizes a medence, akkor ott tájékozódjon róla, hogy milyen jellegű a víz, és hogy kismamáknak ajánlott-e.

Kérdés a Védőnőhöz

Kisbabám megszületéséig nem voltam alvászavaros, de azóta rendszeresek a problémáim: van úgy, hogy két, egymást követő éjszaka is csak 2-2 órát alszok. Az elalvással nincs gondom, hanem az éjszakai ébredés után képtelen vagyok visszaaludni! Kezdetben a kisbabám ébresztett éjszaka, aki háromóránként enni kért. Ilyenkor minden alkalommal legkevesebb egy óra hosszat forgolódtam, mire újra elnyomott az álom. Ma már azonban átalussza az éjszakát, csak fejni kelek fel éjszaka 2-3 óra körül, mert kellemetlenül megtelik a mellem. Ezt követően kellemes fáradtsággal fekszek vissza az ágyba, de az álomra várva egyre inkább kitisztul az agyam, végül teljesen éber leszek és alvás nélkül ér a reggel. A problémát már jeleztem a gyerekorvosnak, ő citromfű teát javasolt, ami az elalvásban igen, de a visszaalvásban nem segít. Kérdésem, hogy van-e olyan enyhe nyugtató, altató, vagy homeopátiás szer, melyet szoptatós anyák is szedhetnek? Félek, hogy a kialvatlanság miatt stresszhormonok kerülhetnek át a tejembe.


Védőnő válaszol

Ezzel a problémával nincs egyedül. Kétféle szert ajánlok, melyek ártalmatlanok a szoptatás szempontjából:

Nekem annak idején a Béres csepp segített, de ennek hatását egy kúra elteltével (két-három hét múlva) éreztem.
Néhány esetben már ajánlottam a Sedatif PC nevű buccalis (szopogatós) tablettát, mely egy homeopátiás készítmény. Este lefekvés előtt egy tablettát, és éjszakai ébredéskor még egyet be lehet venni. Ha nappal is feszült, akkor a tájékoztatón olvasható utasítást érdemes betartani. Ez hamarosan meghozza a kívánt nyugalmat, és akkor el is lehet hagyni, sőt el is kell.
A citromfű teát is jó tanácsnak tartom. Éjszaka is fogyasszon el egy pohárral!

Íme három variáció. Kíváncsi vagyok, melyik válik be Önnél.

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő!
Ikerbabáim (egy fiú, egy lány) most 8 hetesek. Koraszülöttek voltak (35. hétre jöttek), de semmi probléma nem volt velük, szépen gyarapodnak. A problémám a következő: az utóbbi egy-két hétben fejenként 30, sőt akár 40 percen keresztül is szopnak (felváltva szoptatom őket), de a végén szinte mindig éhesek maradnak. Nem valószínű, hogy nincs elég tejem, mert fejni is tudok, és azért van, hogy 140-150 grammot is kiszopnak. Így az etetések után - ha úgy látjuk, hogy még éhesek - a lefejt anyatejjel cumisüvegből pótoljuk a még hiányzó mennyiséget. Szoptatás közben sem szívnak elég erősen, sőt, nagyrészt mintha csak "cumiznának" a mellemen. Mi lehet az oka, hogy nem szívják ki a nekik kellő mennyiséget a mellemből? Lehet, hogy lusták és tudják, hogy cumisüvegből úgyis megkapják később? Fenti probléma nemrég jött elő, korábban elég volt egy negyedóra is nekik.
Válaszát előre is köszönöm!


Védőnő válaszol

Nem baj, hogy sokáig szopnak, de lehet, hogy tényleg nem eléggé hatékonyan. Valószínűleg a koraszülöttségükből adódóan is gyengébb a szopásuk, bár 8 hetes korra ez már nem igen lehet az ok, de a probléma lehet hogy ebből indult el.

Most már valóban nem dolgoznak, hiszen cumisüvegből egészen más szívási technikával jutnak a tejcsihez. Ez megzavarhatta őket. Először mindig szoptasson és csak ha láthatóan még ennének, akkor pótoljon lefejt tejjel. Nem a mérleg a meghatározó, hanem a babák viselkedése. Szoptathatja őket sokáig, akkor is, ha sokat cumiznak, így legalább a cumizási igényük is ki van elégítve. (Kevesebb esély van arra, hogy újjszopáshoz folyamodjanak, és a melleknek is ingert jelent a tejtermeléshez.)

Már önmagában az is jó, hogy nem utasítják el az anyamellet a cumisüveg javára. Ne legyen elégedetlen, hiszen így, vagy úgy, de anyatejet kapnak. Ez már önmagában is siker, hogy ikreket ilyen mértékben tud szoptatni.

Bizonyára ez fárasztó, ezért még egy email címet adok, melyen ikrek szoptatásásban járatos szoptatási tanácsadó anyuka ad tanácsot Önnek, ha kér: Dénes Anna Ikrek szoptatása: chanadenes@hotmail.com

Kérdés a Védőnőhöz

Kedves Védőnő!
Kislánym 5 nap múlva lesz 7honapos,a kérdésem az lenne,hogy még nem fordut meg,jobbra,balra már forog,probléma ez?Azt hallottam hogy van olyan aki 8honaposan fordult meg.Különben erős baba,én úgy látom csak ez a forgás aggaszt.(a lepedővel való forgást probálgatjuk,nagyon élvezi)
Köszönöm a segitséget Brigi


Védőnő válaszol

átékosan lehet ösztönözni (ezt teszi a lepedővel is). Mozgástér legyen biztosítva (pl: tágas hempergőre vagy szőnyegre kitenni a gyermeket és tőle kissé távolabb elhelyezni egy két érdekes játékot). Amit megfigyelhet: jobb és bal oldali végtagokat egyformán használja-e? Kezével nyúl, megfog, esetleg már egyik kezéből a másikba átvesz-e tárgyakat? Szülőkkel kommunikál-e (gőgicsél, nevet, stb.)? Ha ezekre igen a válasz, akkor a megfordulás sem fog elmaradni.

Kérdés a Védőnőhöz

Tisztelt Védőnő!
azzal a kérdéssel fordulnék Őnhöz,hogy a 32hétre született (8,9es apgárral) és most 6hónapos lányomnak kellene-e már tudni forgolódni és mászni? Sajnos az utógondozóban az orvos azt mondta,hogy gyorsan kezdjük el a tornát mert a baba el van maradva.Nem értjük,hogy miért hiszen ha időre született volna csak 4hónapos lenne.A legtöbb helyen azt olvasni,hogy teljesen eltérő időben fordulnak meg a babák. Különben a lányunk szépen játszik ,a játékokért két kézel nyúl azokat nézegeti átveszi egyik kézből a másikba, hason fekve is két kézzel játszik,lábait háton fekve megfogja és úgy próbál a hasára fordulni.Minimális segítséggel meg tud fordulni. Ön szerint tényleg szükség van gyógytornára?
Következő kérdésem lenne,hogy napjában szabad-e kétszer tejpépet adni a babának, mert azt szereti.Valamint merjek-e adni neki már főtt rizst amit összeturmixolok?
Húslevesben főtt zöldségeket és húst ehet-e már?


Védőnő válaszol

A kislánya mozgása lehet, hogy le van maradva az átlagtól, de amit leírt, számomra azt tükrözi, hogy normálisan fejlődik. Játékos torna, illetve mozgásra késztetés azonban segítheti a gyorsabb fejlődést. Például: nagy mozgástér biztosítása, jobbra, balra átfordulás segítése, kis pléd vagy lepedő megemelésével átgurítani hátról hasra és vissza. Játékokkal mozgásra ösztönözni. (Számára kedves játékot kicsit távolabb tenni, hogy nyújtózkodjon érte, s ezáltal fordulásra legyen késztetve. Jó lenne tudni, milyen tornát javasolt az orvos. Az általam ismert módszereknél a korai kezdés (öt hónapos kornál korábban) lényeges. Ha szeretné, hogy még egy szakember lássa, a következő számon kérjen időpontot: 1/355-5392 (Dévény Anna Alapítvány, Bp. Moszkva tér 16.) Hat hónapos baba táplálkozásának alapja a szopás (vagy a tápszer), ezért inkább csak egy adag tejpépet javaslok. Nem lenne baja, ha kétszer kap, de helyette jobb lenne zöldség vagy gyümölcspép. Jól megfőtt rizst pépesítve kaphat 8 hónapos kortól gyümölccsel, zöldséggel, hússal dúsítva. Húslevesben főtt zöldségek kevésbé értékesek, mint amit külön főzünk és a főzővizet is felhasználjuk a zöldségpéphez. Húst ehet már, gyümölcs- vagy zöldségpépbe keverve. Részletesebben bátran kérdezze a táplálásról a védőnőjét.

Kérdés a Védőnőhöz

Elég furcsa problémában szeretném a segítségét kérni.
23 éves vagyok és egy 14 hónapos kislány anyukája.
Az 5. hónapban fel kelett fügesztenem a szoptatást gyogyszerszedés miatt.ezt követően ritkábban, majd egyáltalán nem igényelte lányom a szopizást, el is apadt a tejem. A gond 6 hónapja kezdődött amikor nagy meglepetésemre újra megindult a tejtermelésem. A védőnőm tanácsára vizesruháztam-elmult. Pár hét elteltével ismét jelentkezett, vizesruha-elmult és ez azóta folytatodik,Nem tudom mennyire egészséges ez, vagy hogy lehet e ez valamilyen hatással esetleg a 2. babánál, de mostmár nagyon megterhel mind testileg-mind lelkileg.A védőnőm , orvosom mindig a vizesruházást , terhességellenőrzést,hideg fürdőt tanácsolja, és hogy, ne aggodjak el fog mulni... szeretném tehát megkérdezni mitől fordulhat elő ez az állandóan visszatérő tejtermelés és hogy mit tehetek ellene ami hatásos lenne? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm szépen!!


Védőnő válaszol

A tejtermelés többszöri beindulását nem tartom én sem normálisnak. Forduljon endokrinológushoz (hormonális betegségekkel foglalkozó szakorvos). Ha ő is azt mondja, hogy türelem majd elmúlik, akkor bízzon benne. Pl. az I.sz.Női Klinikán is működik egy, mely női bajokkal foglalkozik. Lehet, hogy a lakhelyéhez közelebb is talál ilyet.
Kíváncsi lennék, hogy visszatért-e a termékenysége (peteérés,menstruáció), és milyen mértékű ez a tejtermelés, amikor beindul.
Ha megoldódott a problémája, kérem, írja le a tapasztalatát!

Kérdés a Védőnőhöz

Egy kéréssel fordulok Önhöz. Három gyermekem van, mindhárman nagy súllyal születtek. A legkisebb 3750gr.(3 héttel kiírás előtt), 4060 gr., 4700 gr. Mindhárom körülményes és nehéz szülés volt. Férjem is én is nagy súllyal születtünk, valószínüleg ebből adódik a gyermekeink születési súlya. sajnos elveszítettem a páromat, de találtam egy olyan férfit, aki apjukként szereti a gyerekeimet és elképzelhető hogy néhány éven belül esetleg vállalnánk közös gyermeket, de bevallom félek a szülés nehézségétől bár a párom 3 kg-val született csak ezért nem törvényszerű hogy nagy súlyú babánk lenne. Kíváncsi lennék a véleményére, nem vagyok jártas a genetikai kérdésekben, nagy-e a valószínűsége hogy nagy súlyú babám születne?
Segítségét köszönöm!!


Védőnő válaszol

A várható születési súlyt többféle dolog is befolyásolja. Genetikailag a női ágon figyelhető meg öröklődés egészséges terhesség esetén. Nagysúlyú babák esetén az anya cukorbetegségének gyanúja is felmerül. A terhesgondozás során azonban minden várandós vércukorszintjét ellenőrzik, így ez időben kiderülne. Egyébként a szülés nehézsége nem a magzat méretétől függ /persze bizonyos esetekben nehezítheti ). Nagy baba is meg tud születni könnyen és gyorsan. Lehetőleg olyan intézményt válasszon, ahol a vajúdást nem fekve, hanem járkálva, guggolva, tehát többnyire függőleges testhelyzetben töltheti.
Az előző szülések miért voltak nehezek és körülményesek? Valószínűleg nem foghatók mind a nagy születési súlyra.
Olyan orvost válasszon, akivel meg tudja beszélni aggodalmait. Ő majd UH vizsgálaton figyelemmel kíséri a baba növekedését, fejátmérőjét (ugyanis ez a legnagyobb testrésze a babának,melynek át kell haladnia a szülőcsatornán). A kismedence belső átmérőjét is tudja mérni az orvos. Összességében: Ön három nagy babát szült tehát testileg nem alkalmatlan.

Kérdés a Védőnőhöz

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy meddig szoptathatom a fiamat, ha várandós lettem? Nem gond terhesség alatt szoptatni? Meddig lesz tejem(hány hetesen apad el?)


Védőnő válaszol

Terhesség alatt lehet szoptatni, csak a megfelelő vitamin és ásványianyag, valamint fehérje beviteléről kell gondoskodni. (Normál vegyes táplálkozás és terheseknek való vitaminkészítmény.) A huszadik hét után javaslom a kisgyermek elválasztását, mert bár létezik az ún. szülés utáni "tandem-szoptatás" (A kicsi és a nagy is szopik.), de úgy gondolom, hogy egy anyukának ez nagyon megterhelő. Terhesség alatt a tejelválasztás csökken, de nem apad el. A terhesség végén pedig ismét előtej termelődik (A szervezetnek az új babára való készülődése ez).

Kérdés a Védőnőhöz

Van egy 13 hónapos kisfiam. Szerencsére elég jó baba, egyedül is szülőkkel is nagyon szeret játszani. Azt szeretném megtudni, hogy milyen játékokat érdemes adni neki ebben a korban, amivel fejlesztheti magát? Árt, hogy ha egyedül játszik sokat, vagy inkább legyen mellette valaki?
Még egy kérdésem lenne. Jelenleg GYED-en vagyok, és szeretnénk egy 2. babát. Ha a kisfiam 2. szülinapja előtt megszületik a kistesó, akkor milyen juttatásokat kapunk. Akkor marad továbbra is a GYED összege, függetlenül attól, hogy 2 gyerek van, vagy csökken valamennyivel? Ha a 2. gyerek után GYED-et kapok, akkor az elsőszülött után a harmadik évben járó GYES-t elveszítem, vagy összeadódik a kettő?


Védőnő válaszol

A következő játékokat javaslom:

 • formaillesztős játékok,
 • egymásba ill. egymásra rakható játékok,
 • egyszerű építőkocka
 • egy-két teherautó vagy dömper (tolni, húzni, rápakolni, lepakolni),
 • különböző méretű labdák (gurítani, dobni, lenyomni a víz alá pancsoláskor).

Legyenek képeskönyvei egyszerű, valósághű színekkel, ábrákkal (állatok, növények, járművek). Megnevezzük, amit látunk, hangját utánozzuk, tanulunk lapozni stb. Jó, ha egyedül is el tud játszani. Minden nap legyen olyan időszak (kb. egy órányi), amikor vele vagyunk teljes figyelmünkkel:

 • képeskönyvet nézegetünk,
 • beszélgetünk közös élményeinkről (ha nem tud beszélni, akkor is bővül a szókincse a fejecskéjében.),
 • építünk neki és hagyjuk lerombolni,
 • új játékkal eleinte együtt játsszunk,
 • labdát vagy autót gurítunk egymásnak stb.

Egy-egy kiselejtezett telefonnal, billentyűzettel vagy más hasonló dologgal nagy örömet szerezhetünk neki(győződjünk meg arról, nem potyognak-e az alkatrészei). Menjünk sokat szabadlevegőre. Itt is sok a fejlődés lehetősége. Megtanul egyenetlen talajon járni, futni, mászókára fel-és lemászni.
Ha a kistestvér megszületik, akkor először a terhességi-gyermekágyi segély jár 24 hétig, majd pedig a GYED 2 éves korig. Egyszerre nem jár a GYED és a GYES. Csak a családi pótlék jár gyerekenként.
Első kérdéséhez javaslom még Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! című könyvét.

Kérdés a Védőnőhöz

Tavaly 2005.11.21-én szültem gyermekemet, most 8 hónapos. 7 hónaposan el kellett választanunk antibiotikum szedése miatt, majd később ő nem fogadta el. Most már minimális a tejtermelésem még fejni sem kell, és a mai napig nem jött meg e menstruációm. Mi lehet ez oka? Normális ez? Lehet végleges is? Mikor várható?


Védőnő válaszol

Lehet, hogy kistestvér van útban. Vegyen egy terhességi gyorstesztet vagy keressen fel egy nőgyógyászt. Persze lehet, hogy más oka van. Az is előfordulhat, hogy Önnél lassabban áll vissza a ciklus, de ahhoz hogy biztosak legyünk, az előbbi tanácsomat kell megfogadnia. Attól az időponttól, amikor a fejést is abbahagyta kb. 6 héten belül meg kellett volna jönni a menstruációnak.

Kérdés a Védőnőhöz

Alvási problémáink vannak! Ebben kérném a segítségét!
8 hónapos ikerbabáink vannak, Henike jó alvó, Gerike viszont pici korától rengetegszer fölébred éjszaka, 10-15 alkalommal, fölsír, nyugtalan, forgolódik és csak cicin nyugszik meg. Még mindig szopiznak. Se apa, se nagyi, senki nem tudja megnyugtatni, csak én a cicivel. Cumit sem fogadja el, néha iszik egy két korty teát, vizet, de csak szopi közben alszik vissza.Kb10perc, fél óra és kezdődik minden elölről. Ha sír rögtön kiveszem az ágyból, mert ha nem, akkor fölébreszti a hugit is! Nagyon fáradt vagyok, tud nekem segíteni?


Védőnő válaszol

Meglehetősen összetett, több okra visszavezethető a kialakult probléma.

Mik okozhatják a kialakult helyzetet?

 • Az iker babáknál nagy jelentősége van a sorrendiségnek. Át kellene gondolni, hogy nem lehet-e, hogy korábban Henike lett többször is először szoptatva, ami féltékenységet válthat ki már ilyen pici korban is.
 • A fiúk mindig jobban kötődnek az anyához, és Gerike minél több időt követel, ezért jelez, és csak az anyukája tudja megnyugtatni.
 • Esetleg már kezdetben sírósabb volt, többször lett felkapkodva és ezt követeli most is.

A javaslat mindenképpen az, hogy amennyiben jelenleg nem így van, Ő legyen először szoptatva a jövőben. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy személyesen keresse meg a helyi védőnőt, akivel részletesen ismerteti a problémákat A védőnők alapos ismerettel rendelkeznek a speciálisan „ikerbaba” problémákkal és személyre szabott szaktanácsot tudnak nyújtani. Reméljük a helyzet hamarosan megoldódik, amihez sok sikert kívánunk.