Pergéné Kiss Edina: Voda Parádi – nezapácha!

V pohorí Mátra, na západnom konci parádskeho údolia vyvierajú zo Séchenyiho vrchu dve pramene „Čevice”, ktoré sú uvádzané na trh pod značkou „Parádi”. Prišiel však už čas na to, aby sme si tak v okruhu obchodníkov ako aj v okruhu spotrebiteľov vyjasnili, existujú dva druhy vôd Parádi.

Itt az ideje azonban, hogy a vendéglátók és vendégek körében egyaránt tisztázzuk, hogy kétféle Parádi víz létezik. A köztudatba a Parádi víz „Parádi büdös víz” néven vonult be, s sokszor még ma sem egyértelmű mindenki számára, hogy két különböző típusú víz kerül forgalomba Parádi néven, a PARÁDI KÉNES gyógyvíz és a PARÁDI ásványvíz.

A Csevice I. forrás vize Parádi gyógyvíz néven, kék címkével, fehér palackban, míg a Csevice II. forrás vize Parádi ásványvíz néven, zöld címkével és zöld palackban, valamint fehér PET flakonban kerül forgalomba.

A kék címkés PARÁDI KÉNES GYÓGYVIZET több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet igen hatásos gyógymódja a Parádi kénes gyógyvíz. Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, ill. másnapos állapotban fogyasztva enyhíti, ill. megszűnteti a másnapos gyomor kellemetlen tüneteit.

Ezzel szemben a zöld címkés PARÁDI ÁSVÁNYVÍZ 1970-től van forgalomban. A forrás napi vízhozama korlátozott ezért olyan értékes a NÁTRIUM-KALCIUM-HIDROGÉNKARBONÁTOS ÁSVÁNYVÍZ, mely gazdagon tartalmazza a mélységi kőzetek élettani szempontból nélkülözhetetlen sóit, nyomelemeit, ezért a szomjoltás mellett mineralizálja, azaz ásványi anyagokkal telíti a szervezetet.

Rendkívül alkalmas a folyadék- és sóveszteség gyors pótlására. Mivel az ásványvíz bőven tartalmazza nemcsak a kalciumot, hanem a szervezetben annak beépítését segítő egyéb mikroelemeket (fluor ...stb.) is, így serdülőkorban elősegíti a csontok és fogak képződését, illetve megakadályozza azok pusztulását, ritkulását (terhesség, idős kor).

Ne féljen tehát Parádi ásványvizet inni, mert az nem büdös, és fogyasztása által egy rendkívül jó, és korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló ásványvízhez jut szervezete.

További bejegyzések