Dr. Zajkás Gábor: Žalúdočné ochorenia a liečivá minerálna voda Parádi kénes

Zvyšujúci alebo znižujúci účinok separácie žalúdočnej šťavy tejto našej liečivej minerálnej vody závisí od toho, či sa užije nalačno alebo počas stravovania. Užitím dvoch hodín pred stravovaním spôsobí táto alkalická voda zníženie separácie žalúdočnej šťavy, užitím spolu so stravou však separáciu žalúdočnej šťavy zvyšuje.

Egy kis történeti áttekintés

A parádi völgy nyugati végén a Széchenyi-hegyből fakad a két „Csevice” forrás, melynek vize "Parádi víz” néven kerül forgalomba. Parádsasvár ezen forrásoknak, valamint az Orczy család által építtetett és még ma is üzemelő üveghutának köszönheti hírnevét, 1905-ig a gyár kizárólag gyógyszeres üvegeket és a parádi ásványvíz forgalombahozatalához szükséges palackokat gyártott.

Mint a gyógyvizekkel gyakran megesik, a parádi vizet is hamarább találták meg az állatok, mint az emberek. A nyájaikat legeltető pásztorok észrevették, hogy állataik, akármilyen szomjasak is, otthagyják a mezőkön fakadó forrásokat, s mindig egy-két megszokott forráshoz sietnek. Később maguk a pásztorok is megkóstolták ezt a vizet, és lassanként elterjedt a csevice híre. A parádi gyógyvizekről a magyar orvosi világ eléggé későn, csak a XVIII. század derekán szerzett tudomást: Bél Mátyás, a tudós pozsonyi professzor 1735-ben már említi a parádsasvári kénes savanyúvizet.
A parádi gyógyvizek tulajdonképpeni felfedezése 1763-ban történt, amikor Markhót Ferenc, Heves megye tiszti orvosa részletes leírást közölt róluk. A parádsasvári csevice források vizeinek első vegyelemzését dr. Kitaibel Pál végezte 1798-ban, majd 1827-ben prof. Meissner pontosabb vizsgálatnak vetette alá e forrásokat. A parádi kénhidrogénes savanyúvíz vulkáni utóhatások terméke.

A Csevice I. forrás fölé, amely a kék címkés Parádi kénes gyógyvizet adja, 1827-ben ivócsarnokot építettek, mellette pedig fürdőház épült. 1881-ben annyi változás történt a környéken, hogy lebontották a régi fürdőépületet, s helyébe egy hatalmas park közepén a károlyi-család reneszánsz stílusú kastélyt építtetett Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyt „Sasvárnak” nevezték el, innen kapta a helység a mai nevét - Parádsasvár. 1892-ben pedig, szintén Ybl Miklós tervei alapján építették fel a pagodaszerű, színes majolikával fedett palackozóhelyiséget.

Gyógyvizek alkalmazása a gyógyításban

A gyógyvizek gyomorbetegségekben történő alkalmazásának részletes elemzésével már a Dr. Schulhof Ödön által szerkesztett és nagy részben írt, 1957-ben kiadott klasszikus munkában, a több mint ezer oldalas „Magyarország ásvány- és gyógyvizei” című könyvben találkozhatunk az alkalikus vizeket bemutató fejezetben. Ezek közé a vizek közé tartozik a Parádi kénes elnevezésű, több mint 200 éve használt, kitűnő gyógyvíz is, amely alkalikus víz (1,8 g/l hidrogénkarbonát tartalmmal) de jellegét meghatározza a literenként 6 mg kén is.

Schulhof leírja, hogy hosszú ideig vitás volt - csökkenti, vagy fokozza a gyomornedv elválasztást az alkáli-készítmény és az alkalikus gyógyvíz. Alapos irodalomkutatás és elemzés után a következő megállapításra jutott: a gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Két órával étkezés előtt fogyasztva az alkalikus gyógyvíz csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt azonban fokozza.

Ez a felismerés igen nagy jelentőségű a Parádi kénes gyógyvíz alkalmazását illetően, hiszen étkezés előtt fogyasztva kedvező hatású a hiperaciditásban, hiperacid gastritisekben. Ezt azzal magyarázzák, hogy az üres gyomorból gyorsan a bélbe kerülő gyógyvíz reflektorikus hatást kiváltva gátolja a gyomornedv elválasztást. A beteg panaszainak további enyhülését eredményezi a gyógyvízben lévő kén, amely nyákoldó hatású, ennek következtében a gyomor nyálkahártyája megtisztul a keletkezett gyulladásos váladéktól. A kén hatására a gyomormozgások felgyorsulnak és így az alkalizált gyomortartalom rövid időn belül távozik a gyomorból. Mindezek eredményeként a beteg a gyógyvíz elfogyasztása után nem sokára megkönnyebbülést érez, panaszai enyhülnek.

Étkezés közben alkalmazva a gyomornedv elválasztást csökkentő hatás nem elég erős és tartós, a táplálékok pedig ismét serkentik a savtermelést. Mind az előbbi, mind az utóbbi hatásokat állatkísérletekben igazolták és emberen is megfigyelték.

Mind a savtúltengés, mind a savhiányos gyomorhurut esetében 1-2 dl Parádi kénes gyógyvíz elfogyasztása elégséges a kedvező hatás eléréséhez, de fel kell hívni a beteg figyelmét az elfogyasztás időzítésére – két órával étkezés előtt, vagy éppen az étkezéssel egy időben történjék, attól függően, hogy a kezelőorvos milyen hatást szándékozik elérni.

Érdemes megemlíteni még, hogy a Parádi kénes gyógyvíz alkalmazása bőséges, lakomaszerű étkezések után, nemcsak elősegíti az emésztést, hanem a gyomor- és bélmozgás fokozása által a túlterhelés okozta sok kellemetlen tünet (puffadás, gyomortáji nyomás, rossz közérzet) gyorsan enyhíthető napi, ill. alkalmankénti 2‑3 dl fogyasztásával. Egyes szakértői vélemények szerint, a gyógyvíz alkoholfogyasztással egybekötött mulatozások közben fogyasztva megakadályozza, másnap fogyasztva pedig enyhíti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit.

Hazánkban a Parádi kénes gyógyvíz nagy múltjának köszönhetően nemcsak a háztartásokban, hanem a magyar kórházakban (kiemelten a Parádfürdői Állami Kórházban) is fontos szerepet tölt be a kezelések kiegészítőjeként történő alkalmazása.

1 liter vízben oldott alkotórészek ionokban kifejezett és mg-ban megadott mennyisége
Kálium (K+)12 mg
Nátrium (Na+)470 mg
Ammónium (NH4+)2.8 mg
Kalcium (Ca2+)174 mg
Magnézium (Mg2+)50 mg
Vas (Fe2+)0.12 mg
Mangán (Mn2+)0.94 mg
Lítium (Li+)0.25 mg
A kationok összege:710 mg
Nitrát (NO3-)nem mutatható ki
Nitrit (NO2-)0.06 mg
Klorid (Cl-)47 mg
Bromid (Br-)nem mutatható ki
Jodid (J-)0.018 mg
Fluorid (F-)0.42 mg
Szulfát (SO42-)144 mg
Hidrogénkarbonát (HCO3-)1780 mg
Szulfid (S2-)6.2 mg
Összes foszfát (PO43-)0.21 mg
Az anionok összege:1978 mg
Metaborsav (HBO2)0.6 mg
Metakovasav (H2SiO3)16.1 mg
Szabad szénsav (CO2)1740 mg
Oldott oxigén (O2)nem mutatható ki
Összesen:4613 mg
További bejegyzések