Dr. Zajkás Gábor: Niekoľko rád pre zmiernenie ťažkostí spôsobených zimným prejedaním sa

Viacerí z nás pocítia náročnosť a účinky bohatšieho stravovania, než sa to stáva obvykle, u sviatočného vianočného stola a pri koncoročných oslavách, pričom im niekoľko dní kazí náladu a radosť nevoľnosť, nafúknutie alebo pocit plnosti.

Ezek a panaszok általában nem olyan súlyosak, hogy orvosi segítséget kellene igénybe venni és legtöbb esetben nem is először alakul ki a tünetcsoport, hanem már előzőleg is többször előfordult hasonló kellemetlen közérzet. Ilyenkor érdemes körülnézni a házi patikában és megkeresni a korábban már jól bevált gyógyvizeket.

A Parádi kénes gyógyvíz, a Csevice I. forrás több, mint kétszáz éve használt terméke az egyik lehetséges segítség. Ez a kénes gyógyvíz több, mint 6 mg ként tartalmaz literenként, ennek köszönhető, hogy a gyógyvíz hatására gyorsul a bélmozgás, megszűnik a székrekedés és a puffadás, elmúlik a rossz közérzet. Mivel a Parádi kénes gyógyvíz serkenti a gyomornedv elválasztást is és ezáltal az emésztést, egyúttal gyorsítja a gyomor kiürülését, - ezek a hatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű táplálék elfogyasztása után 1-2 dl Parádi kénes gyógyvíz eredményeként helyreálljon a jó közérzet, megszűnjék a kellemetlen gyomortáji feszülés, teltségérzet.
A Parádi kénes gyógyvíz az epebántalmakban szenvedõknek is segít, akik az ünnepi étkezések során elfeledkeznek diétájukról. Ilyenkor 2 dl gyógyvíz elfogyasztása után már 15 perc múlva kíméletes epehólyag összehúzódás következik be, az epehólyag kiürül, ezáltal megszűnik az epepangás és a bélben hatásosabbá válik a zsíremésztés.

A másik menedék a Mira glaubersós gyógyvíz. A Mira víz nemcsak több, mint 11 g glaubersót (nátriumszulfát), hanem 2 g keserűsót (magnéziumszulfát) is tartalmaz literenként. Ez a gyógyvíz enyhe hashajtó, béltisztító hatású, átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat és ezek bomlástermékeit és kiüríti a széklettel együtt. Ezért ajánlható a Mira glaubersós gyógyvíz 1-2 dl mennyiségben a túlterheléses bélhurut kezelésére, a panaszok megszüntetésére.
A Mira víz másik kedvezõ hatása, ami miatt népszerű a diétahibát elkövető epebetegek körében, az epehólyag összehúzó és kiürítõ, epepangást megszüntető képesség. Az epe folyadékban lévõ epesavak nélkülözhetetlenek a zsírok emésztéséhez, tehát 2-3 dl gyógyvíz elfogyasztása után a hatásosabb és gyorsabb zsíremésztés eredményeként a túlterhelés okozta panaszok megszűnnek és helyre áll a jó közérzet. Ha még nem fogyasztotta sem a Parádi kénes, sem a Mira glaubersós gyógyvizet korábban, akkor alkalmazása előtt a gyógyvíz használatát beszélje meg kezelőorvosával.

További bejegyzések