Dr. Zajkás Gábor: Nebuďte smädný

Výživné látky potrebné pre život sa dajú roztriediť do šiestich skupín. Medzi ne patrí aj voda, ktorá je najdôležitejšou výživnou látkou. Bez stravy je možné zostať nažive 4 až 6 týždňov, pri obmedzenom stravovaní sa nedostatok výživných látok objaví oveľa neskôr, no bez vody zostaneme nažive len niekoľko dní.

Testünk tömegének legnagyobb részét folyadék alkotja, a csecsemő testének 75-80, az idõs ember testének mintegy 50 %-a víz. Valamennyi testszövet tartalmaz vizet különböző mértékben, még a csontok egyötöde is víz.

A szervezet valamennyi működéséhez vízre van szükség, de most nyáron a víznek a szervezet hőszabályozásában játszott szerepe tűnik kiemelkedően fontosnak. Meleg időben, intenzív fizikai munka, sport, játék során a szervezet hőmérsékletének megőrzése verejtékezéssel történik, azaz folyadék elpárologtatással. A hőszabályozás akkor is működik, amikor nincs is tudomásunk róla, ilyenkor is van észrevétlen verejtékezéssel folyadékleadás. A felnőtt szervezet napi folyadékigénye 2,5-3 liter, de nyári melegben, illetve fokozott fizikai erőkifejtés esetén ennél jóval többet kell inni, a mennyiséget illetően a szomjúság a legjobb irányadó.

A szervezet folyadékszükségletének kielégítésére legjobb ital a víz, de még inkább alkalmas a szénsavas, ásványi sókat is tartalmazó ásványvíz. Különösen előnyös akár a mindennapi gyakorlatban, akár fokozott folyadékszükséglet esetén a közkedvelt Parádi ásványvíz.
Ezzel az ásványvízzel nemcsak a folyadék, hanem a szervezet számára fontos néhány ásványi anyag pótlása is megtörténik. A Parádi ásványvíz kalciumot, magnéziumot és egy kevés fluoridot is juttat a szervezetbe.

Régóta ismert az ásványvizek méregtelenítő, pontosabban méregkiürítő hatása, vagyis az anyagcsere során keletkező melléktermékek könnyebben távoznak el a szervezetből megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, ez esetben a Parádi ásványvíz fogyasztásának eredményeképpen.
A kellemes izű, hideg Parádi ásványvíz nemcsak méregkiürítő, nemcsak a hőszabályozást elõsegítő ital, hanem különösen jó szomjúságoltó, üdítő hatású a nyári meleg időben, valamint fizikai munka, sport, mozgás közben, vagy után.

További bejegyzések