Dr. Zajkás Gábor: Liečivé minerálne vody na sviatočný stôl

Jaj, tak som sa najedol! – takto vzdychá niekoľko (veľa) ľudí v časoch okolo vianočných a novoročných sviatkov. Je veľmi nepríjemné, ak nám prekazí sviatočnú pohodu nevoľnosť, nafúknutie, pocit plnosti alebo črevný katar. Vtedy si prirodzene každý dá predsavzatie, že inokedy nebude tak veľa jesť a piť, avšak čo má človek robiť, ak ťažkosti už má?

A gyógyvizek közt találhat segítséget

A szulfátos (keserűsós és glaubersós) gyógyvizek, mint a Mira glaubersós gyógyvíz megfelelő használata alkalmas a túlterheléses panaszok megszüntetésére. A szulfátos gyógyvizek átöblítik a beleket, leoldják a gyulladásos váladékot a bélfalról, a szulfát-sók élénkítik a bélmozgásokat, mindezek eredményeképpen csökkennek, vagy megszűnnek a hurutos panaszok (puffadás, fájdalmak, teltségérzet), és elmúlik a túlterhelés okozta kellemetlenség. A Mira víz epehólyag összehúzódást is eredményez, ennek következtében megszűnik az epepangás, epe ürül a vékonybélbe és javul a zsiradékok emésztése. Egyszeri alkalmazásra a Mira glaubersós gyógyvízből 2-3 dl éhgyomorra történő elfogyasztása javasolt.

A másik lehetőség a Parádi kénes gyógyvíz használata. A Parádi kénes gyógyvízben lévõ kén hatására gyorsul a gyomor- és bélmozgás, fokozódik a gyomornedv elválasztás, mindez elősegíti a túlterheléses gyomor- és bélpanaszok elmulasztását, csökkentését. A gyógyvíz epehólyag-összehúzó hatásának eredményeként javul a bélben a zsiradékok emésztése is. A túlterheléses gyomor-bélhurut kezelésére naponta 1-2-szer 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlható.

További bejegyzések