Dr. Zajkás Gábor: Fogyókúra hatékonyságának növelése gyógyvízzel?

Miravíz fogyókúra Az Egyesült Államokban minden második ember fogyni akar, olvashatjuk az egyik felmérésben. Azt nem tudjuk, hogy Magyarországon milyen a fogyni kívánók aránya, de valószínűleg nem kevés. Ha szükségesnek látszik a fogyókúra, akkor forduljunk orvoshoz, ugyanis az elhízás betegség, a betegség kezelése pedig orvosi feladat, és a szakszerű tanácsokkal történő fogyás eredményes és egyúttal biztonságos is. A fogyókúra alapja a diéta és a mozgás. A diéta azt jelenti, hogy bőségesen kell enni a zöldség-főzelékek, gyümölcsök csoportjából, a gabonafélék közül a teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült termékeket érdemes fogyasztani, naponta szükség van a diétában fél liter sovány tejre, vagy néhány dkg sovány sajtra és egy kevés sovány húsra is. A kenyeret nem célszerű megkenni sem állati, sem növény zsiradékkal, és az ételkészítés sűrítés (rántás) nélkül történjék. A részleteket az orvos munkáját segítő dietetikusoktól lehet megtanulni. A fogyókúrában elengedhetetlen mozgást testnevelőtől, gyógytornásztól tanulhatjuk meg.

Egyes gyógyvizek kedvező, a fogyókúrát elősegítő hatását már a múlt század elején felvetették, amikor kitűnt, hogy a fogyókúrás diéta alkalmazásához gyakran társul székrekedés, amelynek megelőzésében, illetve kezelésében igen jól használhatók a keserűsós és glaubersós gyógyvizek, ez utóbbiak közé tartozik a Mira víz.

A közelmúltban jelent meg Prof. Dr. Halmy László és Dr. Kovács Ferenc főorvos tollából egy igen érdekes közlemény, amelyben a szerzők arról számolnak be, hogy a napi 3 x 2 dl Mira gyógyvízzel kiegészített 1500 kcal energiatartalmú fogyókúrás diéta hatására az elhízott betegek lényegesen jobban fogytak, mint akik csak diétás kezelésben részesültek. Az elhízott betegek testsúlya, testtömeg-indexe, derék- és csípő-körfogata, testzsír tömege szignifikánsan csökkent. Emellett észlelték a vér koleszterin- és triglicerid-szintjének szignifikáns csökkenését is. A tudós szerzők kutatása a Mira víz használatának új távlatait nyitotta meg.

E legújabb eredmények arra biztatják a fogyni kívánókat, hogy a hatékonyabb fogyókúra érdekében a diéta és a mozgás kiegészítésére alkalmazzanak Mira gyógyvizet is, naponta 3 x 2 dl mennyiségben.
Forrás: ( Természetgyógyász magazin, 2004. március X. évf. 3. szám )


Dr. Zajkás Gábor: Fogyókúra hatékonyságának növelése gyógyvízzel?

Fogyókúra Mira vízzel Fogyókúra Mira vízzel Fogyókúra Mira vízzel Fogyókúra Mira vízzel