Dr. Zajkás Gábor

Dr. Zajkás Gábor: Parádi kénes gyógyvíz túlterheléses gyomorhurut esetén…

A heveny gyomorbetegségek, elsősorban a gyomorhurutok kiváltó okainak kiderítése esetenként nem könnyű feladat, de van a tünetcsoportnak egy olyan formája, amikor a beteg maga tájékoztat a panaszokat előidéző tényezőről, mondván: túlettem (ittam) magam...

A panaszok és a tünetek rendszerint a következők – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, hányinger, émelygés, étvágytalanság, teltségérzet, puffadás, rossz közérzet, szokás ezt a tünet-együttest diszpepsziának is nevezni.

Dr. Zajkás Gábor: Gyomorbetegségek és a Parádi kénes gyógyvíz

Egy kis történeti áttekintés

A parádi völgy nyugati végén a Széchenyi-hegyből fakad a két „Csevice” forrás, melynek vize "Parádi víz” néven kerül forgalomba. Parádsasvár ezen forrásoknak, valamint az Orczy család által építtetett és még ma is üzemelő üveghutának köszönheti hírnevét, 1905-ig a gyár kizárólag gyógyszeres üvegeket és a parádi ásványvíz forgalombahozatalához szükséges palackokat gyártott.

Dr. Zajkás Gábor: Gyógyvizek szerepe emésztőrendszeri panaszok és betegségek kezelésében

A gyógyvizek eredményes alkalmazása emésztőszervi betegségek kezelésében több mint száz éves múltra tekint vissza. Ezek közé a gyógyvizek közé tartoznak az un. szulfátos, azaz keserűsós és glaubersós, valamint a kénes gyógyvizek.

A szulfátos gyógyvizek egyes epebetegségekben kedvező hatással rendelkeznek. A glaubersó oldat epeelválasztásra kifejtett hatását - kutyán végzett állatkísérlet - már 1888-ban közölte egy Rutherford nevű szerző a Review of Medicine című orvosi lapban. Rövidesen emberen is megerősítették a glaubersó epeelválasztást fokozó hatását.

Dr. Zajkás Gábor: Emésztőrendszeri panaszok, betegségek és egyes gyógyvizek szerepe kezelésükben

Az emésztőrendszeri betegségek és panaszok egy részének kezelésére több mint száz éve ajánlják az orvosok, és használják a betegek azokat a gyógyvizeket, amelyek a szulfátos, keserűsós, glaubersós, valamint a kénes vizek csoportjába tartoznak.

Dr. Zajkás Gábor: Fogyókúra hatékonyságának növelése gyógyvízzel?