Gyakran ismételt kérdések

Mi a gyógyvíz?

Gyógyvíz: az olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van.
Belsőleg történő (ivási, palackozási, inhalálási célú) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely:

 • megfelel az ásványvíz követelményeinek, és
 • fogyasztási előírások betartása mellett iható vagy inhalálásra alkalmas, és
 • ilyen felhasználásban bizonyított gyógyhatása van.
Melyik gyógyvizet lehet fogyókúrára fogyasztani?

Fogyókúrára a MIRA gyógyvizet ajánljuk, ami elősegíti az emésztést, meggyorsítja az anyagcserét. Ezt támasztják alá Prof. Dr. Halmy László és munkatársa Dr. Kovács Ferenc főorvos legújabb vizsgálatai is. Elhízott betegeket 1000-1500 kcal energiatartalmú diétával kezeltek, amit kiegészítettek napi 3x2 dl Mira gyógyvíz adásával, a kontrol csoport csak diétát kapott. Négy hét után azt tapasztalták, hogy a Mira glaubersós gyógyvizet is fogyasztó elhízottak lényegesen jobban fogytak, mint a kontroll csoportban lévők és emellett jelentős javulás következett be a szérum koleszterin szintjükben is (csökkent a vérben az érelmeszesedés szempontjából fokozott kockázatot jelentő LDL-koleszterin, és triglicerid koncentrációja), és javult a szervezet szénhidrát felhasználó képessége (csökkent a vércukorszint).

Melyik gyógyvíz használható székrekedés esetén?

A hashajtó gyógyvizek típusába tartoznak a Hunyadi János, Ferenc József és Mira glaubersós gyógyvizek és a Mira Baby gyermekgyógyvíz. Ezen gyógyvizek legkézzelfoghatóbb hatása a székrekedés megszűntetése. Különbözőségük leginkább a szulfáttartalmuk mennyiségében rejlik, ettől függ ugyanis a hatásfokuk. A legtöményebb a fentiek közül a Hunyadi János, ezt követi a Ferenc József, majd a Mira és a Mira Baby. A Hunyadi János gyógyvizet ajánljuk azoknak, akik régóta makacs székrekedéssel küzdenek. A Ferenc József gyógyvíz valamivel enyhébb hashajtóhatással rendelkezik, ezt inkább azoknak ajánljuk, akik még nem küzdenek a legmakacsabb problémával, naponta 1-1 dl-nyi mennyiségben történő fogyasztása esetén rendszeres székletet biztosít. A Mira gyógyvizet pedig kismamáknak ajánljuk, a terhesség alatt gyakran előforduló székrekedés, aranyér kialakulásának megelőzésére, mivel ez kíméletes, csupán székletlazító hatású. A Mira Baby gyógyvíz pedig, mint a neve is mutatja csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlott 3 hónapos kortól.

Hol lehet a gyógyvizeket beszerezni?

A gyógyvizekhez az ország bármely gyógyszertárában hozzá lehet jutni, de ezenkívül megtalálhatók néhány üzletláncban (SPAR, AUCHAN, COOP, CBA, REAL üzletláncokban) és egyéb nagyobb választékot tartó élelmiszerboltban, valamint a gyógynövényboltokban, drogériákban.

Hogyan lehetséges, hogy a Parádi kénes gyógyvíz savhiány és savtúltengés esetén is alkalmazható?

A Parádi kénes gyógyvíz valóban egyaránt alkalmazható savhiány és savtúltengés esetén, de nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk. Savtúltengés esetén étkezés előtt 1-2 órával kell meginni, míg savhiány esetén étkezés közben vagy után kell fogyasztani. Tehát az alkalmazás módjától függ, hogy fogyasztása csökkenti vagy növeli a gyomorsavat.

Melyik gyógyvizet lehet epebetegségek esetén fogyasztani?

A MIRA glaubersós gyógyvíz évtizedek óta az epebetegségek tipikus gyógyvize. Fogyasztása ajánlott epepangás esetén, epehólyag gyulladás utókezelésére, epeműtétek után a normális epeműködés visszaállítására, epekövek kialakulásának megelőzésére. (A legújabb orvosi vizsgálatok alapján pedig kifejezetten ajánlott a magas koleszterinszint csökkentésére.)

Mi a különbség a Parádi kénes gyógyvíz és a Parádi ásványvíz között?

A különbség a két Parádi víz között, hogy míg a Parádi kénes gyógyvíz, a gyomorbetegségek, gyomorpanaszok megelőzésére, gyógyítására, vagy utókezelésére, addig a Parádi ásványvíz egyszerűen szomjoltásra szolgál.

Hogyan lehet a gyógyvizek sós, kesernyés ízét enyhíteni, a hatását befolyásolja-e ha más folyadékba keverjük?

A gyógyvíz hatását nem befolyásolja, ha kevés gyümölcslevet, teát keverünk hozzá, tehát nyugodtan ki lehet próbálni, ha valakinek kellemetlen a víz sós íze. (Meg lehet próbálni azt is, hogy befogott orral hajtja le az ember, ugyanis ha az orrunk be van dugulva, vagy befogjuk, nem érzünk ízeket.)

Mi az ásványvíz?

Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan (OGYFI által) elismert víz, amely:

 • védett, felszín alatti vízadó rétegből – egy vagy több természetes vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból – származik, eredendően szennyeződésmentes,
 • ásványianyag-, és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik,
 • összetétele és hőmérséklete közel állandó, vagy a természetes ingadozás határain belül van,
 • a rendeletben [65/2004. (IV.27.) FVM-EszCsM-GKM együttes rendelet] felsorolt összetevőinek mennyisége palackozáskor nem haladja meg a megengedett határértékeket,
 • mikrobiológiai szempontból megfelel a rendelet előírásainak.
Mi a különbség az ásvány- és a forrásvíz között?

Tulajdonképpen ezeket a kategóriákat a "65/2004. (IV. 27) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól" rendelet határozza meg. Magára a víz összetételére vonatkozóan nem ad az elnevezés támpontot, mert mind a kettő lehet magas ásványi anyag tartalmú is és alacsony ásványi anyag tartalmú is.
Az elnevezések inkább a megengedett kezelés mértékét tekintve térnek el egymástól.
Az ásványvízre vonatkoznak a legszigorúbb szabályozások, de tulajdonképpen már a forrásvíz sem sokkal marad el emögött.

A Parádi ásványvíz is büdös?

Nem, a Parádi ásványvíz nem büdös. A kéntartalom, csak a Parádi kénes gyógyvízre jellemző. Ezzel szemben a Parádi ásványvíz egy kellemesen üdítő, szagtalan szénsavas víz.

Mi a különbség az ásványvíz és a kristályvíz között?

Az ásványvíz egy összefoglaló név (egy külön kérdésben megtalálható a törvényben rögzített meghatározása), míg a kristályvíz egy magyar ásványvíz fantázia neve.

Hol lehet a Mira Baby gyógyvizet beszerezni?

A gyógyvizet keresse a gyógyszertárakban, a gyógyszertárak, még ha nem is tartják, 1 napon belül be tudják szerezni a gyógyszertári nagykerektől.

Nem árt-e a babának a magas sótartalmú Mira Baby gyógyvíz?

A Mira Baby gyógyvíz alapvetően hashajtó gyógyvíz. A hashajtóhatás úgy működik, hogy a bélbe került magas sótartalmú víz a környező szövetekből vizet von a bélbe, és a béltartalmat felhígítva kiürül a szervezetből. A sótartalom a bélből nem vagy csak nagyon kis mértékben szívódik fel.

A sós íze miatt hogyan lehet beadni a Mira Baby gyógyvizet a gyerekeknek?

A kisgyerekek általában megisszák az enyhén sós ízű vizet, de bármilyen kedvenc folyadékba bele lehet keverni. (Víz, tea, gyümölcslé, ...stb.)

Mennyi idős kortól adható a Mira Baby gyógyvíz?

Gyomorrontásban és székrekedésben 3 hónapos kortól ajánlott. (Kisebb csecsemőknek is meg lehet próbálni kávéskanálnyi mennyiségben adni.)

Milyen problémák esetén adható a Mira Baby gyógyvíz?

 • Székrekedés.
 • Gyomorhurut, valamint a bélhurut enyhébb formái:
  • vírusos, baktériumos fertőzések
  • romlott, fertőzött étel és italfogyasztás
  • mérgező anyagot is tartalmazó étel, pl. gomba és más mérgező anyagok, szennyezett ételek (nehézfémek: ólom, réz, …stb.) fogyasztása esetén.
  • helytelen táplálkozásból eredő gyomor
  • és bélproblémák (székelési zavar, felfúvódás, ...stb.)