Gyermekorvos válaszol

dr. Kátai Ibolya gyermekorvos

Gyermekorvos válaszol rovatunk szünetel!

A kérdésekre dr. Kátai Ibolya gyermekorvos válaszol.

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy van egy 5 és fél éves fiam, aki széklet problémával küzd. Kb akkor kezdődött amikor lekerült a pelenka. Mostanában heti 1 szer van kaka, most épp másfél hétnél tartunk, nem nagyon akar a wc re ülni. Járunk hónapok óta pszihologushoz, ő azt mondta hogy nincs semmi lelki probléma, házi orvoshoz is hordjuk, most homeopátiás golyókat szed. Maszirozom a hasát, van hogy napi 2 szer, langyos vizet iszik, guttalax cseppet kap, ezt nem rendszeresen. Étvágya nagyon jó, igencsak mindent megeszik. Mozog, ugrál, nem bágyadt, nem fáj a hasa. Nem tudom már mit csináljak. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bónusné


Gyermekorvos válaszol

Kedves Bónusné!
Próbálja rendszerességre szoktatni gyermekét. Napi rendszerességgel, reggel kapjon egy-két dl gyümölcslében Mira baby hashajtót, székletlazító hatású gyógyvizet. Ha lazább a széklete nehezebb elnyomni a székelési ingert, nem sérti fel a kemény széklet a végbelet és megtanulja a gyermek, hogy fájdalom nélkül is lehet székletet üríteni. Így, ha eléri, hogy naponta, kétnaponta tud üríteni gyermeke, a hashajtó elhagyható. A táplálkozásában, a gyümölcsök, zöldségek mennyiségét növelje.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő! Kérem segítsen! Már három orvosnál is jártam de igazán megnyugtató választ nem kaptam! Négy éves kisfiam bal lába időközönként nagyon fáj, háziorvos cataflant irt fel fájdalomcsillapitónak. Elvittük ortopédiára, azt mondták valószínű térdízületi gyulladása van. Végeztek itt csipőröntgent, nem találtak semmit. Visszamentünk a gyermekorvoshoz, azt mondta szó szerint ez hülyeség amit a másik doktor állít! Eszembe jutott, a picit kullancs csípte meg tavaly. Visszamentünk lyme kor tesztre! Csináltak teljes vérképet és tesztet is. Leírnám önnek a csillagos eredményeket és a kullancs utáni laborleletet is. Kérem értékelje, mert már nem tudom kinek higgyek. Az orvosunk már csontrákot is emlegetett. Kétségek közt vagyunk nem tudom lyme kor vagy nagyobb a baj! Ha kell megkeressük önt személyesen! Köszönöm segítségét előre is! Az eredmények - Borrelia IgM10.8 Borrelia IgG <5.0 Mono.abs 0,68 10E9]1 Lym53, 30 Mono 7,40 PCT0,367 Kálium 136mmol]1 GOT 46U]1


Gyermekorvos válaszol

Tisztelt Károly!
Gyermekük panasza hátterében sokféle ok állhat. A meglevő vizsgálati eredményekkel keressenek fel egy gyermekklinikai ambulanciát.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
1 hetes babám bal combján van egy kb. 5x3 cm es folt, fehéres színezetű, néha halvány kékes. A kontúrja nem éles ezért gondolom, hogy nem pigment hiány. A szüléskor készült fotókon is rajta van ez a folt, így biztos, hogy már benn is ilyen volt, és nem ütődéstől keletkezett később. Valószínűleg nem fáj neki, mert nem sír ha megfogjuk. A védőnő azt mondta, a jobb lábát valamivel aktívabban használja, mint a balt, ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy összefüggésben van a folttal. Mi lehet ez a folt?


Gyermekorvos válaszol

Kedves Nóra!
Azért, mert a folt kontúrja nem éles, még lehet pigmenthiány okozta elváltozás. Bőrgyógyászati vizsgálatát javasolom.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő! Nagyon örülök, hogy van lehetőségem itt feltenni a kérdéseimet. A kisfiamról lenne szó, aki 6 éves. Édesapjától külön váltunk még egész kicsi volt, és nekem azóta lett egy új kapcsolatom, aminek sajnos most lett vége. Úgy érzem, hogy a kisfiamat megviselte... Olyanokat mondd hogy: "nem akartam megszületni, én meg akarom ölni magam, meg csak én szeretem". Nagyon ijesztő volt. Szeretném megkérdezni, hogy összefüggésbe van e, hogy külön váltak útjaink a párommal? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Katalin


Gyermekorvos válaszol

Kedves Katalin!
Az Ön vesztesége, a gyermeknek is veszteség, feltételezhető, hogy jó volt a kapcsolata a nevelőapával. Egy gyermek nem érti, nem is értheti, hogy az általa szeretett személy, miért vonul ki az életéből. Ezek a szavak a gyermek bánatára, szomorúságára esetleg bűntudatára utalnak. Feltétlenül kérje gyermekpszichológus segítségét. Addig is foglalkozzon vele, beszélgessenek, játszanak minél többet, az Ő igénye szerint.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
Kislányom most tölti be az 5 hónapot és napközben még mindig sokat alszik. Ez azt jelenti, hogy minden etetés után alszik 1-1.5 órákat de előfordul 2 órás alvás is. Az éjszakát átalussza. / Este nyolctól reggel fél hétig / Az lenne a kérdésem, hogy nem sok e ez a nappali alvás. Amikor fent van mosolyog játszik nyugodt baba.
Válaszát előre is köszönöm.
B. Zsuzsa


Gyermekorvos válaszol

Kedves Zsuzsa!
Kisleánya alvásigénye nem sok. Ebben a korban még minden etetés után igénylik az alvást. A későbbiekben is, gyermeke szükségletét figyelembe véve nevelje, úgy lesz mosolygós, nyugodt felnőtt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktorno!
Gyermekem 2.5 honapos. Canadaban elunk es nemreg kapta meg az elso oltasat. Oltas utani napokban jelentkezett nala laz, nyugtalansag, kulonosen napkozben. Nem alszik csak 1-1 orat. Azon kivul megvaltozott a szeklete szine egesz citromsargara, es talan kicsit higabb is, de nincs tobbsor szeklete, mint maskor. Viszont nem eszik olyan jol, mint az oltas elott. Anyatejjel etetem. Lehet, hogy az oltas zavarta meg ennyire?


Gyermekorvos válaszol

Kedves Anita!
Tapasztalatom szerint, a nálunk alkalmazott védőoltások után is előfordulnak olyan tünetek, melyeket gyermekénél észlelt, de egyre ritkábban. A két napon túl fennálló tünetek (magas láz, hasmenés) esetén, gyermekorvosi vizsgálat javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő!
Kislányom 12 hetes és már egy hete átalussza az éjszakát. Este 8 körül eszik, (csak tápszert kap) beteszem a kiságyba, a szájába adom a cumit, majd kb. fél óra múlva szépen elalszik. (addig nézi a tv-t :) ) Nem beszélek közben hozzá, nem simogatom, csak magától elalszik. Reggel 6-7 körül ébred. Egy evés alkalmával 130 ml tápszert eszik, naponta 5-6x, de van, hogy már 2,2-5 óra elteltével éhes. Ez azért lenne, mert ilyenkor pótolja be az éjszaka kimaradt evést? Kb másfél hónapos koráig keltettem éjszaka 3-4 óránként, de aztán már magától kelt. Az, hogy egyedül alszik el éjszaka, nem fog a későbbiekben valamilyen lelki problémát okozni nála? Úgy értem nem fogja esetleg azt érezni, hogy magára hagyom? Az első 6 hétben minden éjszaka apukája ölében aludt el, de aztán észrevettük, hogy nyugodtabb, ha a kiságyban van. Egyébként nagyon jókedvű, alig sír, mindig mosolyog, gőgicsél :) Nappal többnyire a kiságyban van és beszélget a játékaival :)
Volna még egy kérdésem. Mindkét oldali vesehypoplasia miatt vesestátuszra kell mennünk 30-án. A papírra ezek vannak írva: vesef., hasi UH, clearens, ionok, iPTH. Meg tudná nekem mondani, hogy milyen vizsgálatok ezek? Mennyire lesznek fájdalmasak és hogyan végzik őket? (a hasi uh-t ismerem, többször vittük már a kislányt).
Válaszát előre is köszönöm! Erika


Gyermekorvos válaszol

Kedves Erika!
Nagyon jól szoktatta kisleányát. Az ő igényét vette figyelembe, amikor a kiságyban hagyta elaludni. Ebben a korban még napközben is nagy az alvásigény, de amikor éber, vele foglalkozik, beszélgessen vele. Az éjszakai etetésre nincs szükség. A napi adagok folyamatos, igény szerinti emelésével kielégíthető a szükséglete. Az Uh. vizsgálat mellett, vért fognak venni, laboratóriumi vizsgálatra. Így ellenőrzik, hogyan működik a veséje.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktor Nő!
Két hetes kisbabámnál azt vettük észre, hogy minden szoptatás után csuklik illetve húzza össze magát fáj a hasa. Nagyon mohón eszik utána általában rendszeresen csuklik majd keservesen sír alig lehet megnyugtatni. Tudna javasolni valamit hasfájásra. A doktornőnk felírt valami cseppentős gyógyszert de nem szívesen gyógyszerezném még két hetesen.
Köszönöm válaszát!


Gyermekorvos válaszol

Kedves Adrienn!
A mohón szopó csecsemők sok levegőt nyelnek. Ezért, akár már a szoptatás elején, amikor néhány perc után már nyugodtabbak, érdemes büfiztetni őket. Ha a feleslegesen lenyelt levegő távozik, kevésbé feszül a gyomor, többet tud majd szopni és az etetési időköz is növekedhet majd fokozatosan. Az csecsemők hasi fájdalmára adott készítmények egy része helyileg hat, nem szívódik fel.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
1,5 éves kislányommal kapcsolatban szeretnék Öntől tanácsot kérni. Leírom, mert lehet, hogy fontos, hogy a szülést a terhesség 36. hetében indították meg nálam, mert a gyerek súlya a korához képest nagyon kevés volt, 2240 grammal született, emiatt koraszülöttnek tekintették, 3 napig inkubátorban volt. Bettina teljesen egészséges, nem beteges kislány, korának megfelelően fejlődik, de a kezdetektől kezdve gyakran félrenyel. Szopizás közben ez rendszeres volt, de betudtuk annak, hogy sok volt a tejem. Most már a kora szerint mindent eszik (reggel-este még szoptatom), de nem telik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne nyelne nagyon félre vizet, ételt, bármit. Már kisebb falatokat adok neki, mint ami kora szerint indokolt lenne, sosem kap ropit, mogyorót, stb és mégis, már szinte rettegek, hogy egyszer megfullad. Nem eszik mohón, sőt, nem jó evő, sose volt az. Szokott enni bulátát, kukacot, babapiskótát, egyéb kézbe fogható dolgokat, amikkel tudja gyakorolni a rágást. Mindig ülve etetem, mégsem tudom megelőzni a bajt. Lehet esetleg valami betegség ennek a hátterében vagy csak még nem elég ügyes a gyerek és én aggódom túl a dolgot? Már előre félek, hogy ha bölcsibe megy szeptembertől, ott nem fognak ennyire figyelni és baj lesz.
Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Judit


Gyermekorvos válaszol

Kedves Judit!
Kisleánya, a leírtak alapján egészségesnek tekinthető. Ha "csak" hetente fordul elő panasza, nagy valószínűség szerint, azt nem szervi baj, beidegzési zavar okozza. A rágás gyakoroltatása fontos. Inkább pépes, kevésbé darabos ételek adását javasolom. Az étkezés ( evés, ivás is) asztal mellett ülve, lehetőleg nyugodt körülmények között történjen. A későbbiekben is fennálló tünetek miatt fül-orr-gége szakvizsgálat is ajánlott.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
Tanácsát szeretném kérni. 2012.10.03. án szültem. Kisfiam 3590gr-mal és 52 cm-rel született. Apgar 10/10. Teljesen normális szülés volt. Anyatejem sajnos, bármennyire is szerettem volna nem volt elég és már a 3. naptól pótlást kapott. 8 hetes kortól pedig csak tápszert eszik. Először az emésztésével volt gondunk, mert nem tudott önállóan székletet produkálni, de ez megoldódott. Tápszer probléma volt. Most a védő megijesztett, hogy túl nagy a kutacsa. Valóban, én is figyelem mindig és tényleg félév alatt szinte semmit nem ment össze. Vigantolból már másfél hónapja 2 cseppet eszik. ( Van amikor 3 csepp is pottyan a kisszájába). Ennek ellenére nem lett kisebb. Arról nem beszélve, hogy nagyon sokszor igen-igen látszik úgy behorpad. Étvágya jó és inni is iszik sokat. Mit jelent ez? Mi lesz, ha a későbbiek sem változik a kutacs nagysága? Mi várható? Volt már olyan akinek nem nőtt össze a kutacsa? Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is. V.


Gyermekorvos válaszol

Kedves Vivien!
A nagykutacs záródása 18 hónapos kor körül várható. A koponya-körfogat növekedésének ellenőrzése javasolt havonta. Az átlagosnál nagyobb mértékű növekedés esetén ideggyógyászati vizsgálat javasolt. A D3 vitamin adását továbbra is napi 2 cseppel ajánlom.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt dr. Kátai Ibolya!
Elnézést, hogy levelemmel zavarom, az alábbi kérdéssel fordulnék önhöz s szeretném, tanácsát, segítségét kérni. Kilenc hetes kisfiam számára, (2 hetes korától tápszeres) nem elég táplátó a tápszer, többet is próbáltunk már, de az elmúlt másfél héten 2 óránként éhezett meg s akkor 150-180 ml-t is megevett belőle. A védőnő azt tanácsolta hogy pótoljuk langyos vízzel, de az sajnos nem segített, ugyanúgy megéhezett. A korai hozzátáplálást egyáltalán nem pártolja. Szeretném segítségét kérni. Ön mit tanácsol? Várom válaszát! Köszönettel, egy tanácstalan anyuka: H. Ágnes


Gyermekorvos válaszol

Kedves Ágnes!
A két hónapos kisfia tápszer szükségletét, a testsúly ismerete esetében lehet kiszámolni. 150 ml/ttkg/nap. Ettől lehet eltérni, ha a gyermek igénye nagyobb. A HA pép adása 3 hónapos kor után, a bébiétel bevezetése 4 hónapos kor után elkezdhető.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt doktornő!
Először is köszönöm előző válaszát. Azóta megpróbálkoztam és sikerült majdnem teljesen felhúzni a bőrt kisfiam kukacán. Nem erőltettem szépen óvatosan mikor fürdünk. Azóta is minden nap csinálom neki. Az észrevételem azonban annyi, hogy az alsó részen hozzá van tapadva még. Tudom, hogy ez nem pár napos folyamat, de azt szeretném még megtudni öntől, hogy az majd felfog e csúszni neki ha minden nap megcsinálom, vagy pedig az sajnos letapadt ott neki? Válaszát előre is Tisztelettel megköszönöm!


Gyermekorvos válaszol

Kedves Beatrix!
Az alsó résznek nem kell felválnia. Ha bizonytalan abban, hogy a jelzett problémáját helyesen oldotta meg, vizsgáltassa meg gyermekét háziorvosával.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Üdvözlöm! A gyermekem most 3,5 éves. Nagyon sokat betegeskedik. Az lenne a kérdésem, hogy a kecsketej valóban jó immunerősítő? Mert már nagyon sok helyen hallottam erről. Viszont nagyon sok orvosnál jártunk már és egy sem mondta még. Érdemes megpróbálni? Vagy ugyanolyan tej mint a többi? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Mária


Gyermekorvos válaszol

Kedves Mária!
A kecsketej összetétele eltér a tehéntej összetételétől. A gyermekek táplálásában nincs helye a kecsketejnek. A kívánt cél elérésére más, étrend kiegészítő, vagy gyógyszer javasolható.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 4,5 hónapos. Van már egy 2,5 éves fiacskám, akinél ez a probléma hírből sem ismert, másfél évig szopott, a mai napig 3-4-szer kakál gond nélkül naponta. A picim viszont 3 hetes kora óta tápszeres. Kezdetben Milumilt kapott, amitől kiütéses lett, rosszkedvű, és szinte semmit sem gyarapodott. Ekkor kezdődött a székrekedés is, bár előtte is csak 4-5 naponta volt kaki, de az anyatej miatt nem aggódtam emiatt. A házi orvosunk tanácsára Bebára cseréltük a tápszert, ami minden gondunkat eloszlatta- a székrekedés kivételével. Azóta szinte alig tud magától kakilni. Adok neki kamilla teát, homeo készítményt (Nux vomica, mert nagyon bukós is), a Laevolactól szörnyű görcsei voltak szerény eredménnyel. Kb. 2 hete adok neki szilvalevet és egy hete őszibarack pépet. Sajnos semmi eredmény nincs, még mindig csak kúp és lázmérő segítségével tudunk összehozni valamit kétnaponta. Naponta nincs szívem „kínozni”. Sokat olvasok a hozzátáplálásról, (mert úgy vélem, ez fogja megoldani a bajainkat) de egymásnak ellentmondó dolgokat. Pl. az első gyümölcs az alma, amit kapnia kellene, de hol azt írják, hogy hashajtó, hol azt, hogy hasfogó hatású. Emiatt kezdek teljesen tanácstalan lenni, nem akarok még nagyobb bajt okozni, mint ami van! A kérésem az lenne, hogy hol találhatnék olyan hozzátáplálási listát, amely kifejezetten székrekedéses babáknak készült. Nagyon örülnék minden szaktanácsnak, mert rettenetes nézni, ahogy ez a pici baba szenved. Köszönettel egy aggódó anyuka


Gyermekorvos válaszol

Kedves Erika!
Egy éves korig HA típusú tápszer adása javasolt. A hányogatós csecsemőknek AR jelzéssel ellátott sűrűbb tápszer is beszerezhető. Gyermekének anyatejre, ennek hiányában HA, AR típusú tápszerre lenne szüksége. A hashajtó adása a leírt mellékhatás miatt nem ajánlott. A glicerines kúp, a hőmérőzés módszere, és ahogy helyesen említette a gyümölcspép, majd a főzelék bevezetés hozhat eredményt. Valóban az alma hatása gyermekenként változó. Kezdje el adását, fokozatosan növekvő mennyiségben, így lesz saját tapasztalata vele. Az őszibarack, a paradicsomlé általában lazítanak. A főzelék növények közül a burgonya adható karfiollal, brokkolival, céklával, fél éves kor felett sárga borsó, bab, lencse is adható, áttörve. A tápszergyártók honlapján még több táplálási tanácsot olvashat.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő
Kisfiam 4 éves lesz áprilisban, a székletével van problémánk. Van, hogy egy héten 2x kakál csak, akkor is apró "bogyó" szerűt. Laevolac-ot javasolt a doktorunk, de csak addig kakál rendesen amíg szedi. Elég régóta használjuk már és aggódok, hogy valami "kárt" csinálok nála. Szereti a nyers zöldséget, gyümölcsöt. Ez nem lehet valami betegség tünete? Válaszát előre is köszönöm


Gyermekorvos válaszol

Kedves Gabriella!
Jó étvágyú gyermeke szereti a zöldséget, gyümölcsöt. Minden étkezésre kapjon vagy zöldséget, vagy gyümölcsöt. Naponta kétszer fogyasszon főzeléket (bab borsó,lencse, brokkoli, cékla, karfiol, sóska, tök ) feltéttel. Szoktassa arra gyermekét, hogy mindig ugyanabban a napszakban ürítse székletét. Igény szerinti mozgás mennyiség és folyadékbevitel is szükséges az eredményességhez.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kérdezni szeretném, hogy a kisfiam február 3-án betöltötte a két éves kort, és mivel nekem azt mondták nem kell a kukacát hátrahúzni, mert csak kárt okozok benne, ezért nem tettem meg. Most pedig nem bírom hátra húzni a bőrt. Válaszát előre is köszönöm


Gyermekorvos válaszol

Kedves Beatrix!
Óvatosan próbálkozzon vele, ha nem sikerül gyermeksebészeti vizsgálat javasolt, amint lekerült róla a pelenka. Nem késett a probléma megoldásával.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Üdvözlöm.
A kis fiacskám ma töltötte be a 18 hónapos kort. De sajnos még nem jár önállóan. Széket vagy a holdkompot tolva maga előtt már régen megy, valamint szekrénybe asztalba és minden másba kapaszkodva állva közlekedik. Valamit olyat is csinál, hogy lábujjhegyre áll és egyik kezével kapaszkodik a másikkal pedig nyújtózkodik, hogy elérje és el lopjon dolgokat :-) Ha a kezét fogjuk akkor szintén jár. Ha nem figyel pl reklámot néz akkor néha másodpercekre kapaszkodás nélkül is áll. Csak az a fránya önálló járás nem megy. Bárhova felmászik bármikor. Szinte el sem esik. Mászásban pedig olyan gyors mint a villám. Eleven vidám gyermek. Ön szerint van okunk aggódni, hogy önállóan még nem jár? Tej fehérje allergiás, de mára már szinte tünet mentes. Ez közre játszhat?


Gyermekorvos válaszol

Tisztelt Sándor!
Nincs okuk aggodalomra. A "segédeszközt" tegyék el a gyermek útjából, látóteréből. Gyermekük hamarosan szaladni fog.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő,
Egy hetes gyermekünk úgynevezett "gegelagyulassal" született. Mit kell erről tudni? Azon kívül, hogy sokat bukik más problémát nem tapasztalunk. Köszönettel várom válaszát


Gyermekorvos válaszol

Kedves Luca!
Az anyatej sűrítésére vényköteles tápszer kapható a patikában. Így anyatejes táplálás mellett is csökkenthető a bukás. Ha tápszer szükséges, akkor HA-AR típusú ajánlott. Légúti fejlődési rendellenességről van szó. A légút egy szakaszának porcos váza gyenge. Rendszeres háziorvosi, pulmonológiai ellenőrzés javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő!
Két éves lányunk nyakán 1-2 hónapja, kettő picike borsószem nagyságú duzzanatot találtunk. (csak az egyik oldalon) Az orvos azt mondta, valószínű egy megragad után maradt ott, de meg mindig nem múlt el. Egyébként a kislány vidám, egészséges. Két szemfoga most bújik ki. Mi lehet a duzzanat oka? Tisztelettel várom válaszát.


Gyermekorvos válaszol

Kedves Luca!
Fül-orr-gége vizsgálat javasolt. Nyaki ciszta lezárt kivezető járata az észlelt duzzanat.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő!
Kislányom 5 éves 104 cm, 16 kg. Gyakran fájlalja a hasát, (már lassan 2,5 éve) ez kétszer addig fokozódott, hogy a fájdalomtól mozgásképtelen lett, szinte elkékült. Ultrahang vizsgálat, vérkép negatív lett. következetesen baloldalon ileus tájon jelez fájdalmat. Azt a véleményt kaptuk, hogy vannak hasfájós gyerekek. A széklete normális, tenyésztéssel negatív. Érdemes bármely más vizsgálatot elvégeztetnünk?
köszönettel


Gyermekorvos válaszol

Kedves Katalin!
A panaszok ismétlődése esetén gyermek-gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő,
Kérdezni szeretném öntől:
gyermekünk 6 hónapos, evés után (anyatej üvegből) még mindig sokszor "kibukik". Kiskorától fogva volt, viszont jelenleg sem múlt még el teljesen, bár egyre ritkábban. Sokszor evés után 1 órával is kijön neki, hason fekve, fordulás közben. Ez természetes, vagy keressünk fel szakorvost? Szíves válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Homokiné


Gyermekorvos válaszol

Tisztelt Homokiné!
Amennyiben gyermekük testi fejlettsége, a születési súlyához is viszonyítva megfelelő, és az észlelt tünet ritkábban jelentkezik, akkor nem tekinthető kórosnak. A főzelék bevezetés fokozatos elkezdésével, az anyatejes etetések száma csökken. Illetve az egyszeri adagok mennyiségének csökkentése javasolt. Havonta szakorvosi ellenőrzés javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
Abban kérném segítségét, hogy kisfiamnak felírt a doktornőnk antibiotikumot AMOXOCILIN-TEVA 50 MG/ML por sziruphoz.., 3 szor 7 ml -ert. Én nagyon sokkalom ezt az adagot, mert más ugyan ilyen hatóanyagú antibiotikumból, kevesebb adagot szokott adni. Kisfiam 6 éves 22 kg. Azt szeretném kérni doktornőtöl, hogy számolja már ki nekem, hogy valóban ennyi-e az adagja ennek az antibiotikumnak. Nagyon szépen köszönöm előre. Margit


Gyermekorvos válaszol

Kedves Margit!
Az adagot helyesen adta meg az orvosuk.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Problémám a kisfiammal van. Júniusban lesz 5 éves. Pénteken kezdődött elalvás után kb 2-3 óra múlva befogja a fülét, forgolódik kiabál. Nem reagál semmire, pedig szemét kinyitja ránk néz. Vagy engem vagy az anyukáját szólítja is. Szerencsére pár perc múlva magához tér, de nem emlékszik az egészre. Elég ijesztő, aggódunk miatta. Mi lehet a probléma? Válaszát köszönöm!


Gyermekorvos válaszol

Tisztelt Péter!
A leírtak alapján lehet ez egy rossz álomból való ébredés. Lehet egy kezdődő idegrendszeri betegség tünete. Ha ismétlődik, gyermek-ideggyógyászati vizsgálat javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Jó napot kívánok!
Kisfiam 16 hónapos múlt. A gyermekorvos a 15 hónapos tanácsadáson megnézte a fütyijét és azt mondta hogy nincs leragadva, és kezdjem el húzogatni. Így is tettem. Szépen lehetett húzogatni, de két napja nehezebben jön fel és sokkal kisebb részt tudok felhúzni. Minden nap 2x húzogatom. Azt szeretném kérdezni hogy ez mitől lehet? Az lehet, hogy ha nem volt leragadva akkor most kezd leragadni? Előre is köszönöm. Üdvözlettel Anita


Gyermekorvos válaszol

Kedves Anita!
A fityma bőrét az esti tisztálkodás során kell visszahúzni és a mögötte termelődő krémszerű anyagot eltávolítani. Napközben nem kell húzogatni. Ha megsérül, rugalmassága csökkenhet. Ha letapadt, vagy fájdalommal jár a visszahúzása urológiai vizsgálat javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő! 3 éves kislányunknak 3-4 napja furcsa fakó színű, krémes állagú a széklete. Nem hasmenéses, és csak napi egy. Étvágya van, közérzete jó. Nem vinnénk orvoshoz feleslegesen, de aggódunk,mi okozhatja. Válaszát köszönöm! L.


Gyermekorvos válaszol

Kedves Krisztina!
Az Önök által észlelt tünet olykor előfordulhat néhány napig úgyis, hogy nem áll a háttérben szervi betegség. Ha spontán nem szűnik, vagy visszatér a tünet kivizsgálást igényel. Az elfogyasztott táplálék, gyógyszerek, az emésztőnedvek termelődése, ürülése, gyulladás a szervezetben, máj, epe, vérképző rendszeri betegségek, egyéb (a teljesség igénye nélkül) befolyásolhatja többek között a széklet színét.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 9 hónapos és a háziorvosunk Azithromycin Sandoz-t írt fel a betegségére. Sajnos azonban a szuszpenzió elkészítésekor figyelmetlen voltam és kicsivel több vizet tettem bele az előírtnál, így - a megszokottnál - hígabb lett a gyógyszer. Árthatok vele a gyermekemnek? Köszönettel: Szilvia


Gyermekorvos válaszol

Kedves Szilvia!
Mivel hígabb az oldat, ugyanabban a mennyiségben kevesebb a hatóanyag. Így túladagolás nem jön létre.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
Kislányom nyolc éves. Az utóbbi egy két hónapban azt vettem észre, hogy koncentrálás közben (pl. TVnézés, kézimunkázás) közben kényszerűen nyög! Hiába kérlelem, hogy figyeljen oda és ne csinálja, nem sikerül neki. Csak nyögve tudja szabadon szedni a levegőt. Nem tartom ezt normális jelenségnek, s azt sem gondolom, hogy ez egy rossz megszokás. Aggódom. Mi lehet a baj? Kell e figyelmet fordítani erre a problémára? Válaszára várva,Tisztelettel: Ildikó


Gyermekorvos válaszol

Kedves Ildikó!
Amennyiben gyermekének nehézlégzésre utaló tünete, panasza van, gyermekorvosi vizsgálat javasolt. Ezt követően lehet csak kimondani, hogy egy kezdődő betegsége, vagy egy rögzülő rossz szokás van kialakulóban.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Dr nő! Kisfiam 2 hónapos és nagyon nyálzik! Előfordulhat, hogy jön a foga?


Gyermekorvos válaszol

Kedves Érdeklődő!
A fokozott nyáltermelődés, már 2 hónapos korban elkezdődik, de az első fogak megjelenéséig még várni kell. Kivételesen, 4-6 hónapos korban már mutatkozhatnak az első metszőfogak, de a 8-10 hónapos korban észlelt fogzás gyakoribb.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktor Úr! Kettő éves a kislányom. Pár napja megfázott, lázas, folyik az orra de mostanra már enni sem hajlandó. Orvoshoz még nem vittem, mert az ünnep végett nem volt. Eléggé le van gyengülve, félek nehogy kórház legyen a vége. Mit tegyek, hogy legalább egyen egy keveset? Lázcsillapítót adom neki.


Gyermekorvos válaszol

Kedves Andrea!
A beteg, lázas gyermek gyakran étvágytalan, kevés folyadékot iszik. Ezért, betegség esetén a folyadékbevitelre kell fokozottan odafigyelni. A lédús gyümölcsök, levesek, tejtermékek előnybe részesíthetők, ha nincs hasmenés, hányás. Néhány falatnyi sós ( nem sózott ) étel után szívesen kortyolgatnak. Nyelési fájdalom esetén, annak enyhítése is segíthet.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
A problémánk székrekedés. A kisfiam 3 éves, gyakran a széklet négy napos. Pelenkalevétel után legalább fél évvel kezdődött a probléma. Addig nyugodtan ment a bugyiba, de mostmár szorong, fáj neki, vissza tartja. Én a szobatisztaságra szoktatást nem erőltettem, de egyszerűen nem akar a vécébe kakilni. Tolerálom, de borzasztó, hogy mit élek át magamban mikor a gyerek erőlködik és annyira sajnálom. Nem érzem, hogy a táplálkozás a gond, pelenka idején és után nem volt egy ideig probléma, és az ikertestvérénél sem gond. Azt vetten észre, hogy egyszerűen undorodik a látványtól. A doktornőnk, és pszichológus nem mondják óriási gondnak, legyek türelmes és kész. Adok neki olajat, magokat, túl vagyunk a BioGaián, Laevolacot adtam hónapokig rendszeresen, próbáltam már elhagyni, végső esetben napok múlva gyógyszerész által készített kúpot adok, ami megint csak nem jó, mert nem kellemes az élmény számára, Guttalax nekünk semmit nem ér csak hascsavárást. Kedves Doktornő javasoljon nekem valamit, amitől kakilna minden nap, mit adhatnék folyamatosan hiszen inger van és hogy kénytelen legyen a gyerek könnyedén kinyomni. Köszönöm szépen válaszát.


Gyermekorvos válaszol

Kedves Alíz!
A leírtak alapján, gyermeke étrendje korának megfelelő, érez székelési ingert, évekig nem volt problémájuk a székletürítéssel. A székletlazító készítmények széles skáláját kipróbálta. Ezeknek csak az a szerepük, hogy a gyermek megtapasztalja, ha rendszeresen ürít puha székletet, az nem jár fájdalommal. A gyermek akaratát nehéz befolyásolni. Javaslatom a következő: A reggelihez adott gyümölcslébe, keverjen egy-két evőkanálnyi Mira baby gyógyvizet. Az étkezés után fél-egy óra múlva ültesse bilire, vagy adjon rá pelenkát. Tegye ezt rendszeresen, napokon át. A rendszerességre szobr /ktatás más területen is fontos. Az ürítés, ( akárhova ) lehetőség, ne kötelesség legyen. Nem a szellemi képességtől függ ki, mikorra lesz szobatiszta. Türelemmel, szeretetteljes foglalkozással, hamarosan megoldódik problémájuk.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
Kislányom most lesz fél éves. Elég nagy kutaccsal született 5 ujjbegynyi volt a születésekor, jelenleg is 4 ujjnyi. 1 hónapos kora óta napi 2 csepp Vigantolt kap. Most már egy jó ideje azonban nem változott a kutacs mérete. A kérdésem az lenne. hogy szükséges-e ilyenkor valamilyen vizsgálat, egyáltalán kell-e emiatt aggódnom? Egyébként ő egy elég gyors fejlődésű kisbaba, 4200 grammal született, most 8700 gr és 70 cm. Válaszát előre is köszönöm!


Gyermekorvos válaszol

Kedves Virág!
A havi rendszerességgel végzett vizsgálat mellett, a koponyakörfogat növekedésének ellenőrzése javasolt.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő! 3 hónapos kislányom nem tudja magától kinyomni a székletet. Minden nap glicerines kúppal kell megirritálnom, minden alkalommal amikor látom hogy nyomná tornásztatom de egyszerűen nem tudja kinyomni! Az elején nap 3 szor is tudott de egy jó ideje már nem! Fele anyatej és fele tápszer amit eszik (Milumil ar optimát esszük) Védőnő szerint majd beáll neki ha gyümölcsöt eszik de nem tudok addig várni hisz látom hogy szenved és segítek rajta! Annyira sír ha sok nap telik el kaka nélkül hogy levegőt sem vesz! Nagyon aggódom hogy rosszat teszek ezzel az állandó kúpozással! Mit tegyek? Vigyem el valahová? Kérem segítsen!


Gyermekorvos válaszol

Kedves Zsanett!
Az anyatej mennyiségének növelésére, egyebek mellett, mint bőséges folyadék fogyasztás, megfelelő táplálkozás, ajánlható a Lactinatal. A székletürítési problémára javaslom a tápszerváltást. Vegyes táplálás mellett, kicsit korábban kezdve megpróbálható a reszelt almából nyerhető almalé, almapép, fokozatosan emelkedő mennyiségben adagolva. A kúp használatával, segít gyermekének, amire hamarosan nem lesz szüksége.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a 9 hónapos kislányommal megyünk wellness hotelbe pihenni. Mint kiderült a foglalást követően, hogy belső medence nincs a hotelben csak pezsgőfürdő. Szabad e a 9 hónapos kislányomnak pezsgőfürdőzni?


Gyermekorvos válaszol

Kedves Márta!
Amennyiben a közös fürdőzés veszélyeitől nem félti gyermekét, a pezsgő fürdő plusz veszélyt nem jelent.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves doktornő!
Kisfiam 4,5 éves, gyakran puffad a hasa, kemény is. Sajnos elég régóta küzdünk székletproblémákkal, visszatartja, járunk pszichológushoz, voltunk gasztroenterológián, jelenleg macrogolt szed 2 naponta, és kakil szinte mindennap. Gyakran eszik édességet, de szereti a gyümölcsöket is. Vizet nem szeret inni. A kérdésem az, hogy milyen vizsgálatra kellene elvinnem, illetve mit tegyek, hogy ne legyen puffadt a hasa? Tudna étrendet ajánlani? Sokszor voltunk kórházban, volt uh és vérvétel is, nem találtak semmit, nem allergiás a gyermekem, nem lisztérzékeny. Válaszát köszönöm. Andi


Gyermekorvos válaszol

Kedves Andrea!
A leírtak alapján a kisfiú kivizsgálása megtörtént, ennek értelmében szervi betegsége nincs. Tapasztalatom alapján, a zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend segíthet, a panaszuk leküzdésében. Három étkezéshez is kínálhat gyümölcsöt, ami az adagja felének megfelelő mennyiségű legyen. Pl.: egy szelet vajas kenyér, egy nagy alma. Naponta két alkalommal kaphat főzeléket feltéttel. A lencse, borsó, káposzta, paradicsom, sóska, brokkoli, karfiol,bab, sütőtök, stb....magas rost tartalmúak, naponta fogyaszthatók, sütve, párolva, főzve, rakottan elkészíthetők. A savanyított tejtermékek, az aszalt gyümölcsök joghurttal (édesség helyett is adható), bőséges folyadék fogyasztás, a korra jellemző intenzív mozgáslehetőség biztosítása is fontos.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya

Kérdés a gyermekorvoshoz

Kedves Doktornő!
A kislányom 3 hónapos. Egy hónapja csak tápszert kap, Humana Laktozmentest. Nincs laktozbetegsége, de a kipróbált sima tápszert nem fogadta el. Ismerősömtől kaptunk egy adag ilyet, és ezt befalja, így ezt kapja. 3 napja észrevettem, hogy a kislánynak kellemetlen a lehellete... (záptojáshoz hasonló szagú) Kérdésem az lenne, ezt okozhatja a tápszer? Vagy betegség inkább? Szerintem eleget eszik, nem lázas, vidám, mosolygós baba... mitől lehet ez?
Válaszát nagyon köszönöm: Viki


Gyermekorvos válaszol

Kedves Viki!
A szájban maradt, bomló lepedék is okozhat, ilyen kellemetlen szagot.
Tisztelettel: dr. Kátai Ibolya