The effect of the drinking diet of mira water on fat metabolism and the state of the gallbladder

Our outlooks on the development and treatment of illnesses have been changing for almost thousands of years, but meanwhile the treasures, mineral and curative waters, that rest deep under the ground have not changed.

A betegségek kialakulásáról és kezeléséről vallott nézeteink szinte évtizedek alatt változnak, de eközben nem változnak a föld mélyén nyugvó természeti kincseink, az ásványvizek és a gyógyvizek.
A nem eléggé megbecsült hazai kincseink sorában ott találjuk ásványvizeinket és gyógyvizeinket is. A sok évtizedes múltra visszanyúló felhasználás ellenére még a mai napig sem töltik be megfelelő helyüket az egészségmegőrzésben és a gyógyításban. Bizony, kevés azoknak a betegeknek száma, akiknek orvosuk – idült betegségük gyógyítása során, vagy azt követően a betegség kiújulásának megakadályozására – gyógyvizes ivókúrát írna elő. Se szeri, se száma azoknak a gyógyhelyeknek, ahova elődeink elutaztak, hogy gyenge gyomrukat, epebajukat vagy túltápláltságukat környezetváltozással egybekötve kezeltessék. A hosszú sétákkal – olykor kényszerű futással – járó ivókúra eredményében természetesen benne volt a gyógyhely hatása is, de vitathatatlan, hogy megfelelő javallat esetében a gyógyvizek értékelhető javulást tudtak biztosítani számos betegségben.

A gyorsuló életritmus és a rohamos tempóban fejlődő gyógyszeripar sokféle terméke háttérbe szorította ezt a kezelési formát. Ebben az is szerepet játszott, hogy sokkal könnyebb volt néhány tablettát bevenni, mint egy módszeres ivókúrát végigvinni. Ráadásul a gyógyszerek ára nem terhelte meg a pénztárcánkat.
Táplálkozásunk közben jelentősen átalakult. A szükséges többszörösét kitevő zsiradékfogyasztás jelentős terhet okoz az emésztő-és bélrendszernek, de a megnövekedett zsírraktárak- az elhízás- a szív- és érrendszer betegségeinek kialakulásában is jelentős szerepet játszik. Az elhízással együtt járó, fokozott koleszterinszintézis viszont epekő képződést segíthet elő. A renyhe epehólyag működése csökkent bélmozgáshoz és székrekedéshez vezet, amely a fogyókúrák során fokozódhat. A modern élet táplálkozási anomáliáinak megjelenése mellett érdekes, hogy az emberek jelentős része a természet adta gyógytényezők felé fordul. Ebben kétségtelenül szerepet játszhat a gyógyszerek árának drágulása is.
A sok évszázadra visszanyúló orvosi és gyógyszerészi ajánlások időnként korszerűtlennek tűnnek, de újabb ismereteink a gyógyvizek hatásairól ismételten szükségessé teszik azok vizsgálatát.
Vizsgálatunk célja annak megállapítása volt, hogy Mira-vizes ivókúrával kiegészített fogyókúra során hogyan alakul a betegek testsúlya, továbbá zsír- és szénhidrát-anyagcseréje. Ennek keretében a következő paraméterek vizsgálata volt a célkitűzésünk: testtömeg, testtömeg-index, haskörfogat, csípőkörfogat, zsírtömeg, zsírszázalék, alapanyagcsere, terheléses cukorgörbében mért cukorértékek összege, szérum koleszterin, szérum LDL-koleszterin, szérum HDL-koleszterin, szérum trigliceridszint és az úgynevezett májenzimek (GOT, GPT, gamma-GT) aktivitása, továbbá változik-e az epehólyag epehomok-tartalma.

Methods

We set our fifteen patients on a daily 1000-1500 kcal content diet after a medical assessment and dietitian interview and advice, for the period of one month according to their energy needs. We checked up on diets during the treatment. After a one month drinking diet, through method B ultrasound exam, we detected eleven patients with gallbladder-sludge changes.
We rated the results with paired t trial.

Results

The weight of the treated patient decreased from 108.8 kg to 102.2 kg (p < 0.05). The avarage stomach circumference decreased from 126.0cm to 119.8 cm (p = 0,004) and their body mass index from 38.6 to 36,6 kg/m2. Through the treatment, the fat mass decreased by 4kg and their body fat percentage by 2.4% (p =0,005, or p < mint 0,05).
A 75 g dextrózzal végzett per os cukorterhelési görbe 4 pontjának átlaga 7,64mmol/l értékre csökkent (p = 0,01).
A szérum koleszterin- és a trigliceridszint jelentősen csökkent (6,35-5,42, illetve 1,6-1,25).
A HDL-koleszterin szintje nem változott.
Az aterogén LDL-koleszterin szintje 4,14-ről 3,38 mmol/l értékre csökkent (p < 0,05).
A betegek hepatikus enzimaktivitása- bár normális értékhatárokon belül – jelentősen csökkent.
A kezelés során a betegek alapanyagcsere-értéke nem növekedett, amely amellett szól, hogy a kezelés során stimuláns szereket nem szedtek (1900,67-1875,5 kcal/nap N.S.).
A kezelés megszakítása egy esetben vált szükségessé hasmenés miatt, mivel a beteg foglalkozásának ellátása nehézségeket okozott.
The changes of the gallbladder content are shown in table 1, and the changes of biliary complaints are shown in table 2.

Discussion

The Mira water fom Tiszajeno, formerly called Jaszkajeno, is obtained from 7 meters deep, in the quantity of 15l/minute. Besides sodium sulphate (glauber salt) and magnesium sulphate (bitter salt), it has a significant magnesium and carbon-hydrogen content as well. It is medically advised as an adjuvant agent for chronic gastritis and enteritis, ulcerative illness, colitis mucosa, gallstones, cholestasis, constipation, and diabetes.

Ellenjavaslat akut gastroenteritisben, aktív gyomor- vagy vékony- bélfekély esetén, szívelégtelenségben és krónikus hasmenéssel járó betegségekben.

Tekintettel arra, hogy a lipid- és lipoprotein- anyagcsere központi szerve a máj, hiszen a táplálékkal bevitt bélből felszívódó zsiradék a nyirokrendszeren és vérpályán át elsődlegesen a májba jut – továbbá a szervezetbe termelődő lipidek és lipoproteinek termelési és eliminációs helye is egyúttal – feltételezhető, hogy diszlipidémiával járó májbetegség javuló állapota kedvezően befolyásolja a lipoprotein anyagcserét is. Az epe szekréciója a májsejtből az epeutakba aktív sejttevékenység eredménye, de a tartós epepangás is visszahat a májsejtek állapotára. Így joggal felmerül a kérdés, hogy javíthatunk-e a máj állapotán a lipid- és a szénhidrát-anyagcserén az epeürülés javításával.

Több évtizedre tekint vissza a Mira-víz epeürítésre, bélrendszerre és szénhidrátháztartásra gyakorolt hatásának vizsgálata.

Újabb módszerekkel célszerűnek látszott annak vizsgálata, hogy valóban észlelhetők-e mérhető hatások Mira-vizes ivókúra során.

Eredményeink értékelésében elsősorban a napi 1000-1500 kcal energiatartalmú, zsiradékszegény étrend jelentőségét kell hangsúlyoznunk. Nem hagyható azonban figyelmen kívül a Mira-vizes ivókúra adjuváns hatása sem. Az egy hónapos kezelés után észlelt, több mint 6 kilogrammnyi testsúlycsökkenésben a Mira-víz hatása feltételezhetően szerepet játszott, hiszen ez jelentősen meghaladta a szokásos testsúlycsökkenést. A hatás valószínűleg nem a vízterek csökkenéséből adódott, mivel a bioimpedanciával mért zsírtömeg szignifikáns mértékű csökkenését állapítottuk meg. Ez pedig a vízterek elektrolittartalmának értékét kifejező bioimpedanciától függ. A vízterek csökkenése esetén a zsírtömeg – mint kevésbé vezető szövet – nem csökkenhet bioimpedancia mérérse során.

Az elhízás következtében a szervezet szénhidrát-toleranciája csökken, a testtömegcsökkenés viszont javítja azt. Ugyanakkor korábbi megfigyelések szerint a Mira-vizes ivókúra kedvező hatást fejt ki az éhgyomorra mért vércukorra és a cukorterhelési görbe értékeire egyaránt. Feltehetően a máj-glikogéntartalma is növekszik.

A zsíranyagcserére gyakorolt kedvező hatások közül kiemelkedőnek tartjuk az aterogén LDL-koleszterin és a szérum triglicerid-szérum szintjének változását. Ebben – diétán kívül – szerepet játszhat a Mira-víz bélnyálkahártyára gyakorolt hatása, az epeürülés, valamint a májparenchyma változása. Utóbbi lehetőségét Frank már korábban felvetette, de mellette szólnak a vizsgálatunkban a „májenzimek” aktivitásának változásai is.

Az epe epesavas sók, bilirubin, koleszterin, foszfolipidek, zsírsavak, elektrolitok, fehérjék és víz elegyéből áll.

A koleszterin, bár az epének csak 5%-át alkotja, jelentős komponens. Vízben oldhatatlan és oldatlan tartáshoz az epesavas sók járulnak hozzá, mivel görbeszerűen körbe veszik a koleszterinmolekulát.
A foszfolipidek fokozzák ezt a hatást.

Az utóbbi két komponens a koleszterin körül úgynevezett kevert micellát képez. Az epefehérjék elősegítik mikrokristályok kialakulását, majd a kövek növekedését. Az epesludge vagy epehomok mucin, foszfolipid borítású vezikulumok, koleszterin-mikrokristályok és kalcium-bilirubinát együttese. Az epehomok a legtöbb epekőnek fő perkurzora. Ezért lényeges az epehomok felismerése ultrahangvizsgálattal, illetve az epehomok kiürítése az epehólyagból.

Summary

Our goal was the examination of diets that were supplemented with Mira water, and to determine whether fat and carbohydrate metabolism changed. Severely obese patients got 3 x 2 dl of Mira water for four weeks, next to a daily 1000-1500 kcal content diet. The serum cholesterol level, LDL-cholesterol, triglyceride, sugar load curve, as well as the activation of some liver origin enzymes, the body weight and fat mass significantly decreased. The patients reported normal stool emptying. In once case the cancellation of the treatment resulted from diarrhea. According to our results, we suggest the compensation of a hypokaloric diet with Mira water, which has a positive effect on decreased glucose tolerance and dyslipidemia that is a result obesity. Furthermore, it had a positive effect in the change of the gallic sand content in the gallbladder.

Table 1.
The ultrasound test results of the gallic sand content of the gallbladder.
The number of patients examined: :11 people
The disappearance of gallic sand in the ultrasound picture after treatment:6 people
The reduction of gallic sand after treatment in the ultrasound picture:2 people
No change:2 people
Didn't show up on the check- up examination:1 people
Table 2.
The change of chronic biliary complaints effected by the Mira water drinking diet
Dull pain or tension ceased under the right chest:10/10 people
Abdominal bloating, flatuence ceased:6/8 people
Abdominal bloating, flatuence decreased:2/8 people
Constipation discontinued:8/10 people
Appetite improved:3/5 people

Forrás: (Medicus Anonymus 2001/10. IX.évf. 10. szám )

Additional entries