Constipation in older adults

A kor előrehaladtával több tényező is szerepet játszik, ami székrekedéses állapotokhoz vezet, érdemes odafigyelni a test változásaira.

A kor előrehaladtával több tényező is szerepet játszik, ami székrekedéses állapotokhoz vezet, érdemes odafigyelni a test változásaira.

A kor előrehaladtával a test átalakuláson megy keresztül, csökken a csont tömege, az izmok veszítenek térfogatukból, súlyukból. Az ízületek, ezeket összekötő szalagok, veszítenek rugalmasságukból, évek során elkopnak, romlik a látás, hallás, ezek miatt összességében csökken az idősek teljesítőképessége, már kevésbé képes talpon maradni egész nap, mint fiatalabb korában, csökken a napi aktivitás, a mozgáshiány székrekedéses panaszokhoz vezet.
Az izmok gyengülése a bél izomzatát is érinti, lassaul a perisztaltika, időskori bélrenyheség alakul ki.

Az étkezési szokások is változnak idősebb korra, ennek egyik jelentős oka az, hogy csökken az ízérzékelési képesség. Emiatt tapasztalhatják, hogy a főztjükre több kritika érkezik, túl sós, sótlan, fűszeres, ízetlen jelzőkkel. A túlzott só, cukor fogyasztása, ami gyakran rostszegény is, lassítja az emésztést. Hozzájárul ehhez a kialakult állapothoz a csökkent folyadékfogyasztás is, ami vizelettartási problémák miatt kialakult szorongásból is adódhat.

A test egy csoda, így nehéz elfogadni, de egy bizonyos kor felett nagyobb eséllyel érheti betegség. Egyes idegrendszeri, kardiovaszkuláris, hormonális betegség esetén, vagy vastagbélrák, végbélrák, pajzsmirigy alulműködés és cukorbetegség kísérő tüneteként is szorulás jelentkezhet, de az ezekre szedett gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak: pl. vastartalmú étrend-kiegészítők, savlekötők, depresszióra írt gyógyszerek.
Új gyógyszer szedése esetén fellépő székrekedés miatt érdemes szakorvoshoz fordulni.

Ne feledjük tehát, a székrekedés egy tünet, kezelése mellett fontos, hogy a kiváltó okot is megkeressük!

A székrekedés kezelésére ajánljuk glaubersó és keserűsó tartalmú gyógyvizeinket.
Hatásmechanizmusuk révén biztonságosan, a hozzászokás veszélye nélkül alkalmazhatóak, természetes hashajtó gyógyvizek, melyek számos jótékony hatással rendelkeznek, a test egészére hatnak, megszüntetik a székrekedést, lazítják a székletet az adagolásuktól függően.

Ha székrekedéssel küzd és kíméletes, természetes megoldást keres a megszüntetésére, ajánljuk a Ferenc József gyógyvizünket.

Ha viszont gyors hashajtást választana, akkor a Hunyadi János gyógyvizet ajánljuk.

További bejegyzések