Constipation during pregnancy

Minden egyes kismama a saját útját járja be a terhesség 9 hónapja során, sokszor nagy kihívás megélni a velejáró megannyi testi és lelki változást, de minden kétséget kizáróan a nők életének egyik legszebb, legboldogabb, és legkülönlegesebb időszaka.

A várandósság minden nő számára egy mágikus időszak.
Minden egyes kismama a saját útját járja be a terhesség 9 hónapja során, sokszor nagy kihívás megélni a velejáró megannyi testi és lelki változást, de minden kétséget kizáróan a nők életének egyik legszebb, legboldogabb, és legkülönlegesebb időszaka.

Teljesen természetes állapot, de méltán hívják “más állapotnak” hiszen az anya és a mazgat szervezetében számos változás történik a 9 hónap leforgása alatt. Ezek a változások okoznak olyan tüneteket, mint például a székrekedés (szorulás), ami megnehezítheti az anyuka mindennapjait.

De mi okozza a székrekedést a terhesség alatt?
A terhesség alatti székrekedés kialakulása több tényezőn múlik.

A székrekedés kialakulásának okai, tünetei

A hormonszint változása és a test természetes vízvisszatartása a terhesség 9 hónapja során szintén székrekedéses panaszokat okozhat. A progeszteron hatására a bélrendszer kevésbé hatékonyan működik, mert a hormon hatással van a szervezet sima izmaira, ami az emésztőrendszerben bélrenyheséget okoz, ennek okán a táplálék lassabban halad át a belekben, több vizet szív fel a test a salakanyagból, ami megnöveli a szorulásos panaszok esélyét.

Ahogy a magzat cseperedik, úgy növekszik a méh, ami megváltoztatja a bélrendszer helyzetét, ami szintén kedvezőtlenül hat az emésztésre.
Így a harmadik trimeszter során erősödnek a szorulásos tünetek. Bár a székrekedés önmagában nem betegség, csak egy tünet, de okozhat emésztőrendszeri kellemetlen panaszokat. Kismamák beszámolnak puffadásról, túlzott gázosodásról, ami jócskán kihat az életminőségre.

A terhesség alatt bekövetkező változások gyakran eredményeznek vashiányt, mire a baba megszületik, addigra 5 kismamából 1 vérszegény lesz.
Azok az étrend-kiegészítők, amelyek vaspótlásra alkalmazhatóak, valamint egyes multivitaminok, amelyek ezt az ásványi anyagot tartalmazzák, szintén kiválthatják a székrekedést. Bármelyik szedése esetén, ha székrekedés zavarja a leendő kismamát, érdemes a kezelőorvossal konzultálni. Akár másik étrend-kiegészítő választása vagy adagjának megváltoztatása csökkentheti a tüneteket.

A székrekedés kezelése

A fenti folyamatok eredménye miatt a várandós nők számára kiemelten fontos feladat, hogy számítsanak a terhesség alatt fellépő emésztőrendszeri panaszokra és tervezzék meg a megelőzését, a tünetek mérséklését. A szorulás miatt, a túlzott erőlködés hatására megnőhet az aranyér kialakulásának kockázata is.

Fontos a tervezett étkezés, inkább a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása és a kezelőorvossal is egyeztetett mozgás.
A glaubersós, keserűsós gyógyvizek hatóanyagai miatt biztonságosan alkalmazhatóak a székrekedés megszüntetésére, fizikai hatásmechanizmusuk miatt a hozzászokás veszélye nélkül fogyasztható, szintén ezen hatás miatt, hasi görcsök nélkül hat és fontos hozzátenni, hogy teljesen természetes, klinikailag igazolt gyógyvíz, értékes jótékony mellékhatásokkal, hatásokkal. Azonalli hashajtásra, de székletlazításra is alkalmazható, ami az adagolásától függ.

Ha székrekedéssel küzd várandósság alatt és kíméletes, természetes megoldást keres a megszüntetésére, ajánljuk a Ferenc József gyógyvizünket.

Ha gyors hashajtást választaná, ajánljuk a Hunyadi János gyógyvizet.

További bejegyzések