Dr. Bartus József: Egy gyermekgyógyvíz, a Mira Baby felhasználásának lehetőségei a gyógyításban

Magyarország ásvány- és gyógyvizei mennyiségben és minőségben világviszonylatban is egyedülállóak. Azok orvosilag is elismert kiváló hatásokkal rendelkeznek. Igen sok helyen, természetes úton vagy fúrt kútból rendkívül gazdagon fakadnak.

Hazai vizeink mikro- és makroelemekben általában gazdagok, ezért nemcsak mint egyszerű termális fürdővizek (20 °C hőmérsékletet meghaladó vizek), hanem mint a bevételre szánt palackozott ásvány- és gyógyvizek is jelentősek. Külön említésre érdemes, hogy a vizek ásványisó tartalma biológiailag rendkívül értékes. A gyógy- és ásványvizek közül ki kell emelni azokat, amelyek a Pannon-tenger visszahúzódásával, megszűnésével ill. azután jöttek létre. Ezek a főleg nagy töménységű gyógyvizek pl. a budai glaubersós és keserűvizek ( Hunyadi János és Ferenc József), vagy a tiszajenői glaubersós és keserűvizek (Mira, Mira Baby).

Gyógyvizeink példátlan karriert értek meg nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia területén, hanem Európában és a tengerentúlon is. Míg 1926-ban Angliába, Franciaországba, sőt Dél-Amerikába is szállították a Mira gyógyvizet, addig 1986-ban már csak Ausztria igényelt időnként kisebb mennyiséget. Csak az utóbbi évtizedben sikerült a legújabb kutatási eredményeket is figyelembe véve, gyógyászati jelentőségüket újra gondolni. Tiszajenő határában a Mira glaubersós és a Mira Baby gyermekgyógyvíz kitermelése maradt meg. Ezek lényegében csak töménységben különböznek egymástól. Az utóbbi azonos összetételben kb. fele ásványi sót tartalmaz. A Mira gyógyvizek nagyon sokoldalúan használhatók a gyógyászatban. Ez azzal magyarázható, hogy a nagy sókoncentráció mellett többféle gyógyhatású anyagot tartalmaz. Használatuk esetén ezért mindig többféle, komplex hatás érvényesül, melynek különösebb jelentősége van idősebb korban.

A gyógyvizek, így a Mira vizek is több olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a legkorszerűbb szintetikus gyógyszerekről nem mondhatók el. A fő hatóanyagok mellett gyakran megszámlálhatatlan egyéb makro- és mikroelemet tartalmaznak, ezért a szervezet építői, biokatalizátorai, az élettani és gyógyulási folyamatokat sokoldalúan támogatják. Pl. addig, míg a szulfátos gyógyvizekben lévő szulfátionok nehezen szívódnak fel és elsősorban ezek felelősek a hashajtó hatásért, a nagyszámban és gazdagon előforduló egyéb mikro- és makroelemek könnyen felszívódva kondícionálják a szervezetet.

Gyógyvizeink közül hat már reneszánszát éli. Forgalmuk napról napra örvendetesen nő.
A továbbiakban, a kevésbé ismert Mira Baby gyermekgyógyvizet mutatjuk be.
A Mira Baby literenként 4,5 g glaubesót (Na2SO4) és aránylag kevés 1,2 g keserűsót (MgSO4) tartalmaz. Ennek a gyermekgyógyászatban nagy jelentősége van, mert ellentétben a budai vizekkel nem keserű, hanem enyhén sós ízű, különösen ízesítve (tea, …stb.) a gyermekeknek könnyen adagolható, gyermekbarát. A gyógyvíz, mint említettük a szulfátion tartalma miatt hashajtóhatású. A hashajtóhatás a szulfátos vizeknél két ok miatt fejlődik ki:

  • Ozmotikus úton, a tömény só oldat a belekben vizet von el a környező szövetektől, s a megrekedt bélsár felhígulva könnyen továbbhalad. Szerencsére ez az ozmózis a Mira Baby-nél csak minimálisan érvényesül, mert híg, sőt szükség esetén tovább hígítható (ásványvíz, tea, …stb.), ezért szinte folyadékvesztés nélkül alkalmazható.
  • Fő hatása elsősorban abból ered, hogy a szulfát ionok a belekben biokatalizátorok segítségével kénhidrogénné redukálódnak (SO42- Þ H2S), melyek közismerten izgatják a beleket és perisztaltikus úton egyben ürítik is.

Ezek után felvetődik az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen esetekben alkalmazzunk hashajtó szereket a gyermekgyógyászatban.

  • Székrekedés.
  • Gyomorhurut, valamint a bélhurut enyhébb formái:
    • vírusos, baktériumos fertőzések
    • romlott, fertőzött étel és italfogyasztás
    • mérgező anyagot is tartalmazó étel, pl. gomba és más mérgező anyagok, szennyezett ételek (nehézfémek: ólom, réz, …stb.) fogyasztása esetén.
    • helytelen táplálkozásból eredő gyomor
    • és bélproblémák (székelési zavar, felfúvódás, ...stb.)

Általános szabály, hogy az egyéb orvosi kezelések előtt (kivétel: exicosis!) mindig a béltartalom gyors kiürítését kell elvégezni. A Mira Baby egyszeri nagyobb adagban történő beadásával ez a cél könnyen elérhető. Sőt nehézfém-mérgezések esetében a gyógyvíz redukciós terméke a kénhidrogén azokat képes nagy hatásfokkal közömbösíteni. A Mira Baby viszonylag enyhe hashajtó (adagtól is függő) béltisztító hatású. Átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutokat okozó baktériumot, vírust …stb., ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti. A Mira Baby gyógyvízzel kapcsolatban a hashajtás egy speciális, új lehetőségét kell felvetni a gyermekgyógyászatban. A gyermekeknél a helytelen életmód-, és táplálkozás következményeként igen gyakori a túlsúlyosság, olyannyira, hogy ma már kimeríti a „gyermeknépbetegség” fogalmát. Következményei egy életre szólóak, azért rendkívül nagy jelentőségű ezek megfelelő gyógyítása. A „kalóriaszegény étrend és ivókúra hatását a zsír és szénhidrát anyagcserére” a közelmúltban vizsgálták.

A kutatási eredmények „összefoglalóját” idézem:
„Napi 1000-1500 kcal tartalmú étrend mellett súlyosan elhízott betegek négy hétig napi 3x2 dl Mira vizet kaptak. A szérum koleszterin, az LDL koleszterin, a triglicerid és a per os cukorterhelési görbe, egyes májeredetű enzimek aktivitásának, valamint a testsúly és a zsírtömeg szignifikáns mértékű csökkenését észlelték a kontrollcsoport adatainak kisebb mértékű csökkenése mellett. A betegek székletürítése megfelelő volt. A kezelés megszakítása egy esetben hasmenés miatt vált szükségessé. Eredményeink alapján a hipokalória étrenddel végzett fogyókúra Mira vizes ivókúrával történő kiegészítését lehet javasolni, amely az elhízást kísérő diszlipidémiára és a csökkent glükóztoleranciára is kedvező hatást gyakorolhat.” (Prof. Dr. Halmy László és Dr. Kovács Ferenc: Komplementer Medicina 4. évf. 2000. jan. szám.)

A felnőttkori Mira vizes vizsgálati eredmények, tekintettel arra, hogy a Mira Baby-nek káros mellékhatásai nincsenek, analóg módon 8-10 éven felüli gyermekekre is kiterjeszthető.

A Mira Baby gyógyvízről elmondható, hogy huzamos ideig tartó felhasználáskor sem jön létre hozzászokás, vagy függőségi állapot. Káros mellékhatások sem ismeretesek, ellentétben a gyógyszerekkel.

Itt szeretném megjegyezni, hogy nemcsak a gyermekgyógyászatban, hanem analóg módon az aggkorban is felhasználható. Sőt itt az olyan gyakori időskori betegségek megelőzését és gyógyítását is segíti, mint a máj-, cukorbetegség, reuma, …stb. A belekben felszabaduló kénhidrogén ugyanis részben felszívódik, és előnyösen befolyásolja a kénanyagcserét.

Ellenjavallatok: ismeretlen eredetű hasi fájdalom, bélelzáródás, gyulladásos bélbetegségek, vérzések, székletimpactáció, savhiány és jelentős folyadékvesztés.

A patikákban és a drogériákban a fent említett hashajtási célok eléréséhez ma már szinte megszámlálhatatlan készítmény áll rendelkezésre. Az orvosi gyakorlatban sajnos hashajtó szerként a szulfátos gyógyvizek (gyermekek esetében a Mira Baby gyermekgyógyvíz) az említett célok elérésében csak ritkán szerepelnek, pedig a megismert jó és sokoldalú hasznosságuk mellett egyben a legolcsóbbak közé sorolhatók.

A Mira Baby törzskönyvezett gyógyvíz.
A hetvenes években még T.B. támogatást is élvezett. Itt az ideje, hogy az orvostársadalom is újra felfedezze.

A patikákban és a drogériákban a fent említett hashajtási célok eléréséhez ma már szinte megszámlálhatatlan készítmény áll rendelkezésre. Az orvosi gyakorlatban sajnos hashajtó szerként a szulfátos gyógyvizek (gyermekek esetében a Mira Baby gyermekgyógyvíz) az említett célok elérésében csak ritkán szerepelnek, pedig a megismert jó és sokoldalú hasznosságuk mellett egyben a legolcsóbbak közé sorolhatók.

A Mira Baby törzskönyvezett gyógyvíz. A hetvenes években még T.B. támogatást is élvezett.
Itt az ideje, hogy az orvostársadalom is újra felfedezze.

További bejegyzések