Dr. Zajkás Gábor: Gyógyvizeket az ünnepi asztalra!

Túl sokat ettem, jaj – így sóhajt fel néhány (sok?) társunk a karácsonyi, újévi ünnepek körüli időben. Kellemetlen, rossz közérzet, émelygés, puffadás, teltségérzet, bélhurut rontja el az ünnepi jó hangulatot. Ilyenkor természetesen mindenki elhatározza, hogy máskor nem fog ilyen sokat enni, inni, de mit tehet az ember akkor, ha már kialakultak a panaszok?

A gyógyvizek közt találhat segítséget

A szulfátos (keserűsós és glaubersós) gyógyvizek, mint a Mira glaubersós gyógyvíz megfelelő használata alkalmas a túlterheléses panaszok megszüntetésére. A szulfátos gyógyvizek átöblítik a beleket, leoldják a gyulladásos váladékot a bélfalról, a szulfát-sók élénkítik a bélmozgásokat, mindezek eredményeképpen csökkennek, vagy megszűnnek a hurutos panaszok (puffadás, fájdalmak, teltségérzet), és elmúlik a túlterhelés okozta kellemetlenség. A Mira víz epehólyag összehúzódást is eredményez, ennek következtében megszűnik az epepangás, epe ürül a vékonybélbe és javul a zsiradékok emésztése. Egyszeri alkalmazásra a Mira glaubersós gyógyvízből 2-3 dl éhgyomorra történő elfogyasztása javasolt.

A másik lehetőség a Parádi kénes gyógyvíz használata. A Parádi kénes gyógyvízben lévõ kén hatására gyorsul a gyomor- és bélmozgás, fokozódik a gyomornedv elválasztás, mindez elősegíti a túlterheléses gyomor- és bélpanaszok elmulasztását, csökkentését. A gyógyvíz epehólyag-összehúzó hatásának eredményeként javul a bélben a zsiradékok emésztése is. A túlterheléses gyomor-bélhurut kezelésére naponta 1-2-szer 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlható.

További bejegyzések