Dr. Bartus József: Gyermekgyógyvizünk a Mira Baby

Magyarország ásvány- és gyógyvizei egyedülállóak. Azok orvosilag is elismert kiváló gyógyhatásokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az egyetlen gyermekgyógyvizünk a tiszajenői glaubersós Mira Baby is.

A Mira glaubersós és a Mira Baby gyógyvizek lényegében csak töménységben különböznek egymástól. A Mira Baby gyermekgyógyvíz 4,5 g glaubersót (Na2SO4) és emellett sok hasznos mikroelemet tartalmaz. Ennek a gyermekgyógyászatban azért van nagy jelentősége, mert – ellentétben a Hunyadi János és Ferenc József budai vizekkel – nem keserű, hanem enyhén sós ízű. Különösen ízesítve (tea, szörp …stb.) a gyermekeknek könnyen adagolható, gyermekbarát.
A gyógyvíz a glaubersó, a szulfátion tartalma miatt ideális hashajtó hatású.

Felvetődik ezért a legfontosabb kérdés, hogy milyen esetekben alkalmazzunk hashajtó szereket a gyermekgyógyászatban. A válaszok; székrekedés, gyomorhurut, valamint a bélhurut enyhébb formái, így vírusos, baktériumos fertőzések, romlott, fertőzött étel és ital fogyasztása, mérgező anyagot is tartalmazó étel, pl. a gomba és más mérgező anyagok, szennyezett ételek (nehézfémek: ólom, réz, stb.) fogyasztása esetén. A helytelen táplálkozásból eredő gyomor- és bélproblémáknál (székelési zavar, felfúvódás stb.) is előnyös.
Általános szabály, hogy az említett problémák orvosi kezelése előtt (kivétel az igen veszélyes kiszáradás – exicosis) mindig a béltartalom gyors kiürítését kell végezni! A Mira Baby egyszeri nagyobb adagban történő beadásával ez a cél könnyen elérhető, mert viszonylag enyhe hashajtó (adagtól is függő) béltisztító hatású. Átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyalkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutokat okozó baktériumot, vírust, stb., ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti.

A gyógyvízzel kapcsolatban az enyhe hashajtás miatt egy speciális, új lehetőségét is fel lehet vetni a gyermekgyógyászatban. Az igen gyakori túlsúlyosság miatt a közelmúltban vizsgálták a Mira vízzel kapcsolatban „A kalóriaszegény étrend és ivókúra hatását a zsír és szénhidrát anyagcserére”. Az eredmények alapján a kalóriaszegény étrenddel végzett fogyókúra Mira Baby vizes ivókúrával történő kiegészítését lehet javasolni 10 év feletti gyermekeknek kis adagban. A Mira Baby gyógyvízről elmondható, hogy huzamos ideig tartó felhasználáskor sem jön létre hozzászokás, vagy függőségi állapot. Káros mellékhatások sem ismeretesek, ellentétben a gyógyszerekkel! Viszont sok hasznos ásványisó tartalma miatt kondicionálják a szervezetet.

A Mira Baby gyógyvíz nem használható ismeretlen eredetű hasi fájdalom, bélelzáródás, gyulladásos bélbetegségek, vérzések, savhiány és jelentős folyadékvesztés esetén.

A Mira Baby törzskönyvezett gyógyvíz. A hetvenes években még T.B. támogatást is élvezett.
Itt az ideje, hogy újra felfedezzék!

Dr. Bartus József, szakgyógyszerész

További bejegyzések